” 45-åriga juristen Laura Codruta Kövesi beskrivs som stark, omutlig och offensiv i sin jakt på korruption och har fått flera utländska utmärkelser , för sitt arbete. ”      

            Un articol publicat luni seara pe siteul https://www.svt.se/nyheter/utrikes/laura-codruta-kovesi-superaklagare-utsatt-for-haxjak

România încearcă să oprească proeminentul faimos procuror de corupție de la obținerea unui post de top acela de noul procuror șef al UE. De când a fost nominalizată de Parlamentul European, o secție de urmărire penală extrem de criticată a Departamentului de Justiție a îndreptat brusc o serie de acuzații penale împotriva avocatului Laura Codruta Kövesi.

Are o privire omniprezentă și este deja istorică de când a devenit prima femeie și cea mai tânără procuror șef din România.

Avocatul în vârstă de 45 de ani, Laura Codruta Kövesi, este descris ca fiind puternic, indecent și ofensator în căutarea corupției și a primit mai multe premii în străinătate, printre care și Ordinul de fier al suedezilor, pentru activitatea ei. Ea este favorită pentru unul dintre posturile de top absolut ale UE, ca procuror european. Dar acum Codruta Kövesi este supusă la ceva care seamănă cu o vânătoare de vrăjitoare în patria ei, România: este acuzată de luare de mită și de comportament greșit – acuzații pe care ea le neagă.

S-a considerat de succes

În calitate de șef al DNA-ului, Agenției Anticorupție din România, ea a trimis sute de politicieni înalți în spatele gratiilor pentru delicte de corupție, inclusiv 14 miniștri și fostul prim-ministru al țării.

Specialitatea ei este crima organizată. Dar ea a fost considerată prea de succes. În luna iulie a anului trecut, a fost concediată de partidul de guvernare al țării, PSD, Partidul social-democrat. Motivația a fost că ea a devenit prea puternică, a fost prea „autoritar” și a mers prea departe în colectarea probelor, inclusiv prin interceptarea suspecților.

Laura Codruta Kövesi are sprijin puternic în rândul românilor, iar când a fost concediată, au fost ținute câteva demonstrații pentru ea. Ea însăși explică succesele sale prin faptul că românii au început să se bazeze din nou pe sistemul judiciar după căderea comunismului și că acum îndrăznesc să se ridice și să depună mărturie, o parte importantă a capacității de a prinde suspecți și politicieni.

Acuzațiile actuale împotriva sa au apărut atunci când au fost chestionate de două comisii din Parlamentul European pentru postul de procuror șef al Parchetului European nou-înființat, care este împuternicit să investigheze falsificarea subvențiilor UE.

Într-o astfel de situație, Laura Codruta Kövesi ar avea o mare putere și, printre altele, ar investiga acuzațiile făcute recent de autoritatea anti-corupție a Comisiei Europene, OLAF, împotriva României că a deturnat bani UE pentru construcția de drumuri.

Acuzat de delicte

Într-o interogare de cinci ore la București, joi, unde Codruța Kövesi n-a beneficiat de un avocat și nici nu a văzut ordonanța, i-au fost prezentate noi acuzații.

Printre altele, ea a fost pusă sub învinuire într-un alt dosar, cazul unuia care a fugit în Indonezia, ajutat de un român suspectat care a primit azil în Serbia. De asemenea, pentru că ar fi condus un grup de procurori care trimit în judecată cetățenii din motive ilegale. La o conferință de presă tumultoasă, după aceea, a spus:

– Întotdeauna am respectat legea, sunt convinsă că toate astea sunt înventate din cauza candidaturii mele. Sunt brusc acuzat de ceva ce ar fi trebuit să fac acum zece ani și cu doar o săptămână înainte de votul asupra meami se aduce la cunoștință.

Acuzațiile împotriva ei provin de la un controversat nou format al Departamentului de Investigare a Infracțiunilor Judiciare (SIIJ) din cadrul Agenției anticorupție pe care și ea a condus-o.

Critica împotriva departamentului controlat politic

Noul departament se află direct sub egida Ministerului Justiției și are sarcina de a iniția investigații penale împotriva judecătorilor și procurorilor țării. Printre altele, Comisia de la Veneția a criticat guvernul român pentru înființarea unui departament cu atribuții legale, controlat politic, care, prin urmare, nu se încadrează în sistemul judiciar independent.

Comisia de la Veneția avertizează că guvernul român se opune statului de drept și riscă să dăuneze încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și de urmărire penală.

În timp ce Laura Codruta Kövesi este candidată la Parlamentul European ca procuror european, Consiliul UE l-a numit pe francezul Jean-Francois Bohnert. Negocierile sunt în curs de desfășurare cu privire la care dintre cei doi vor primi noul loc de muncă de vârf pentru a conduce noua procuratură EPPO. Între timp, Laura Kövesi se luptă pentru a-și salva reputația acasă în România.