În frumosul nostru oraș, oamenii circulă cu autoturisme sau autobuze. De câțiva ani buni o asociere de firme asigură transportul în comun. Autobuzele sunt vechi, scârție, mai vezi uși blocate cu cozi de mătură, sau căzută pur și simplu, se mai sparge o roată, mai ia foc un motor…

Sunt câteva mai noi, aduse din Germania: curate, comode, au aer condiționat (- nu doar de bunăvoința șoferului), cu butoane de oprire-deschidere a ușilor, cu afișaj electronic, cu platformă pentru scaun cu rotile…Dar cele noi – nouțe, promise încă lipsesc!

Asocierea ar fi trebuit să dispară demult. Termen pentru ultimul ”divorț” a fost iunie anul trecut. N-a fost să fie. Din cauza lor elevii, studenții și pensionarii au avut de plătit de două ori pentru legitimațiile de călătorie, câte 5 lei.

Modernizarea transportului în comun fiind o necesitate, s-au lansat proiecte și propuneri care mai de care, unele fiind anunțate încă de Crăciun ca și bătute-n cuie.

Cea mai năstrușnică idee era aceea de a introduce transportul gratuit pentru toți muritorii care pot dovedi cu acte că sunt târgumureșeni. Valoarea unui astfel de abonament gratuit ar fi fost 65 de lei. Asta ca să știe turistul sau ”viniturile” cât l-ar costa un abonament pe lună. Cu gândul la autobuzele promise, au preconizat și o scumpire a biletelor , de la 2 la 3 lei călătoria.

Proiectul nefiind votat în consiliul local, valabilitatea vechilor legitimații de călătorie a fost prelungită din decembrie până-n ianuarie, apoi până-n februarie și …ați ghicit, până-n 31 martie.

Și astfel am ajuns la struțo-camila. Încă nu avem autobuze, dar de mâine vom avea ...card cu cip. Contra sumei de 10 lei, cei care îndeplinesc condițiile și au acte de identitate, carnet de elev, de student sau cupon de pensie (copie și original) în funcție de categoria din care fac parte, dacă solicită completând un formular tipizat prin care își dau ”consimțământul pentru colectarea, stocarea și prelucrarea datelor cu caracter personal”, acolo pe loc, primesc cardul.

Toată găselnița asta mi se pare bani aruncați pe geam! La chioșcuri în perioada eliberării cardurilor va fi dublat personalul. Pe autobuze vor fi controlori să vadă dacă nu cumva călătorește altcineva decât titularul cu cardul!

Am pus căruța înaintea cailor, ca de obicei. Nu avem autobuze, refugii cu afișaj electronic, cum am mai avut odată, nu se respectă programul, ne cresc rădăcini de multe ori în stația de autobuz și dacă vine în cele din urmă o rablă, nu -i sigur că și ajunge la destinație, dar noi avem card de călătorie! Nu i tare?

Dacă tot ar fi plimbat toți târgumureșenii gratuit prin oraș, la ce bun nu i-a lăsat pe cei mici și pe vârstnici măcar să călătorească fără niciun document? Ajunge o privire să-ți dai seama dacă are sau nu dreptul la călătorie subvenționată din bugetul local! Ar fi fost economie serioasă pentru oraș. Cardul având valabilitatea de cel mult un an, mi-e că asigură un ban cinstit unei firme ”agreate”! Trăiască struțo-cămila!