Sistemul centralizat de furnizare a căldurii și a apei calde pentru populație era în grija unei firme mamut. Țevile groase învelite cu vată de sticlă scăpau destulă căldură ca iarna să se topească zăpada desenând cărări negre pe unde erau așezate țevile.

Nu era perfect sistemul, dar funcționa. Uneori apa caldă nu ajungea la etajele superioare, ajungea doar călduță și nici caloriferele nu frigeau, dar dădeau căldură. Pentru plata energiei termice primăriile dădeau subvenții, celor care nu aveau venituri care să depășească o anumită sumă de persoană.

Vântul schimbării a adus năstrușnica soluție de a monta contra cost câte un brizbriz numit pompos repartitor. După ce că asta avea un preț, omul mai plătea și o taxă de citire lunară. Mulți pensionari răbdeau de frig, dând pe minim robinetul ca să poată plăti factura la sfârșitul lunii.

Apoi a fost modernizarea centralelor de cartier. Promisiuni că va fi mană cerească…

Cei care n-au mai crezut, au plătit bani grei obținând permisiunea de a se debranșa din sistemul centralizat și instalând o mini centrală de apartament. Asta presupunea să tragă țevi păentru gaz de la branșament până la etajul unde avea apartamentul, să monteze un contor de gaz și să-și împânzească apartamanetul cu un complicat păienjeniș de țevi de crupu, mai buin și mai rezistent, să schimbe caloriferele grele de fontă cu altele albe și ușoare. Pentru țevile ce traversau apartamentul ( pe care nu le puteau tăia , acestea transportând energia termică vecinilor) li s-a trasat o sumă lunară de plată, că de…dădea căldură!

Când erau destul de mulți care și – au montat câte o bombă cu ceas lângă intrarea în apartament, un oficial de la primărie a trecut de la bloc la bloc și cu pixul arătând spre fiecare horn pufăind pe lângă geamuri , le -a numărat conștiincios, le-a trecut pe un caiet și a plecat.

A urmat un târg între Energomur și o firmă din Ungaria care a promis că ne va furniza o căldură cum n-am mai avut! Orașul a fost împărțit pe zone …s-au mai cheltuit niște bani până când am aflat că nu merge treaba! Firma cam dă faliment!

Au apărut afișele pe bloc: acest bloc aparține centralei nr.8 care nu se va închide. Pe altele scria că se va închide. După norocul fiecăruia.

Apoi a venit iarna, frigul și ceața și degeaba au coborât temperaturile trei zile la rând sub 10 grade, așa um era legea, caloriferele au rămas reci. Apoi am aflat că frumoasa și modenizata noastră centrală s-a închis! În ciuda anunțului de la intrare.

Nu mai aveai ce face decât să rabzi o iarnă cu apă rece, fără centrală.Încălzeam apa și făceam duș suedez, oala cu apă caldă era mereu pe sobă și nu știu cum am trecut de iarna aceea.

Centrala modernizată și apoi…închisă!

-va urma-