Un videoclip postat pe facebook a pus pe jar spiritele. Din filmare reiese că un grup de oameni extrem de exaltați defilează pe o străduță, vineri, în jur de ora 20-21. Fiind seara, din primele imagini nu mi-am dat seama unde a fost filmată defilarea, ca apoi să realizez că pălărioșii se îndreaptă spre sediul poliției din Târgu Mureș.

Scopul vizitei este întâmpinarea lui Gone, fiul unui gabor din Reghin. Omul fusese reținut pentru 24 de ore pentru tulburarea liniștii publice. Cei care îl așteaptă și transmit ”live în direct”, și cer ca lumea să dea ”șare” vorbesc limba rromani, nu înțeleg ce spun, doar din intonația, gesticulația lor îmi dau seama că se bucură pentru eliberarea lui Gone. Rând pe rând sunt abordați cei care au un rol important în clan, și transmit probabil urări la adresa celui așteptat. Ca la televizor.

Apare Gone!

Oamenii vociferează, stau pe cele două trotuare, nu ocupă carosabilul decât pentru scurtă vreme, fiind dirijați înapoi pe trotuar. Apoi în urale și aplauze apare Gone, cu mâinile ridicate în semn de glorie. E pupat, luat în brațe și urcat pe un cal frumos după care alaiul pornește pe contrasens, înapoi spre piațeta și străduța ce leagă centrul orașului cu orașul de sus.

Nici urmă de polițiști!

În acest timp nimeni nu a ieșit de după ferestrele iluminate ale caselor din jur, nici polițiști, nici jandarmi, nici trecători n-au intervenit. Mașinile care se trezeau cu călărețul în față, se strecurau cu grijă, încercând să evite coliziunea. Pietonii, puțini și timorați, au dispărut urgent din zonă.

Mulți, gălăgioși, inspirau frică, deși nu erau înarmați, nu păreau războinici. În piațetă au ținut o ședință, din câte îmi dau seama cel mai în vârstă i-a dat niște lecții tânărului proaspăt eliberat. Aici filmarea ”live în direct” s-a întrerupt. A transmis Barcsa Anton (Bănel) din Reghin despre eliberarea lui Gone, fiul-său.

Asta am văzut din filmare. În continuare redau din cele aflate de colega mea, care a fost primită de căpetenia clanului Barcsa.

De ce a fost reținut Gone (Barcsa Anton jr, zis Gone Barbaru)?

Mărul discordiei, ca în orice saga: femeile. ”Incidentul s-a produs din cauza a două femei. Un băiat din familia noastră a umblat după femeia altuia. Atunci când soțul femeii a aflat, ca să se răzbune a procedat la fel. De aici a început cearta dintre ei. Problema cea mai mare a fost că ei toți sunt rude. Iar asta la noi nu se acceptă. Și-au adus înjurii, au vorbit urât, s-au amenințat. Dar totul s-a întâmplat la telefon, ei doi nu s-au întâlnit. Barcsa Anton (Gone) a fost reclamat, au venit mascații, poliția și a fost arestat. Dar ei între timp s-au împăcat, a fost și familia cealaltă la declarații, si-au retras plângerea și acum totul este în regulă” a declarat Tarzan (Careul de Ași).

Calul, surpriză de la Tarzan, prietenul cel mai bun al lui Gone

Tarzan este prietenul cel mai bun al fiului meu. Calul a fost un dar din partea lui, o surpriză pentru Gone. A costat 5000 de euro închirierea acestui cal, dar nu prețul e important ci gestul. Băiatul meu a plecat de acolo călare, cu 500 de oameni după el. A fost un semn de prietenie, respect și de prețuire. Autoritățile erau de față, dar pentru că noi am fost civilizați, nu a fost cazul să intervină. Nu am încurcat circulația cu mașinile, nu am făcut nimic neregulamentar. După ce am ajuns acasă am făcut Stabor țigănesc și am promis, am jurat că nu ne mai certăm, că nu ne mai dușmănim. Familia cealaltă a procedat la fel, au jurat cu mâna pe biblie că nu mai poartă dușmănie. Am rămas prieteni și totul este acum în regulă” subliniază tatăl lui Gone Barbarul, Barcsa Anton ( Bănel).

Gone, încântat de surpriza cu calul

Mă bucură faptul că am putut să ies din arest ca și Nuțu Cămătaru. El a fost singurul din România care a făcut asta, acum am făcut-o și eu. Am fost bucuros de surpriza care mi s-a pregătit și am fost încântat și emoționat când am văzut câtă lume mă așteaptă,” afirmă Gone.

Unicul caz nerezolvat de Stabor

Cazul de față e unicul caz care a ajuns la poliție și regretăm acest aspect. E rușinos pentru noi, dar am aflat târziu, altfel nu se ajungea la autorități. Părinții, neamurile susțin oricare gabor de-al nostru, atâta timp cât el respectă legea. Asta a fost motivul pentru care noi toți am fost acolo, la Târgu Mureș, să îl susținem pe Gone. El nu a greșit în fața legii, știam că e nevinovat,” adaugă Barcsa Rudi (Gumi).

Rezumat:

Membrii unui clan se ceartă din cauza unor povești de dragoste, se amenință, se înjură, fac scandal la …telefon, apoi se împacă. Între timp mascații îl ridică pe cel din Reghin, la adresa căruia a fost înaintată plângere penală. După 24 de ore omul e liberat, rudele și susținătorii îl așteaptă cu calul surpriză, în semn că pacea e sfântă între ei.

Ce zice Poliția?

După o trecere în revistă a obiectivului principal al Inspectoratului de Poliție, (siguranța cetățeanului, precizăm celor care nu știu), ni se explică:

la data de 22 august a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în urma activităților investigativ-operative, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de amenințare și șantaj, iar în urma cercetărilor efectuate, au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, a unui tânăr, de 26 de ani, din municipiul Reghin, ulterior față de acesta, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin dispunând măsura controlului judiciar.

Ce a făcut Gone?

În fapt, la data de 18 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, acesta ar fi amenințat un bărbat,  de 60 de ani, din municipiul Reghin, cu acte de violență asupra sa, precum și asupra membrilor săi de familie și totodată ar fi șantajat persoana respectivă cu publicarea pe rețelele de socializare a unor fotografii compromițătoare cu fiica sa, de 30 de ani.

Mai multe persoane în fața Poliției ( n-au fost 500!)

La data de 23 august a.c., în jurul orei 21.00, mai multe persoane s-au adunat pe strada Borsos Tamas, din municipiul Târgu Mureș, pentru a-l aștepta pe tânărul în cauză, care urma să fie eliberat din Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, la expirarea celor 24 de ore de reținere.

N-a fost nevoie de intervenția Echipajelor de menținerea păcii

La fața locului s-au deplasat echipajele de menținere a ordinii și liniștii publice, iar în urma analizării situației operative nu s-a impus intervenția în forță a acestora, grupului de persoane în cauză fiindu-le atrasă atenția cu privire la modul de comportare.

În filmare nu se vede, dar

Facem mențiunea că dispozitivul de ordine și siguranță publica s- a deplasat de îndată în zonă, continuându-și misiunea, pentru a se asigura că situația nu escaladează.

După eliberarea din arest a tânărului respectiv, grupul de persoane, împreună cu acesta s-au deplasat pe strada Borsos Tamas, până pe strada Bolyai, într-o parcare amenajată.

Gone călare

Pe traseul respectiv, tânărul, de 26 de ani, s-a deplasat pe un cal, pus la dispoziție de către familie.

N-au distrus nimic, dar au fost gălăgioși

Cu ocazia deplasării acestora, nu au existat manifestări violente și nici nu au fost distruse sau degradate bunuri, însă persoanele respective s-au manifestat gălăgios.

Situația analizată, s-a lăsat cu sancțiuni

În urma analizării situației de fapt, împreună cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, s-a stabilit faptul că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, motiv pentru care, la data de 24 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au luat măsura sancționării contravenționale față de mai multe persoane, pentru tulburarea, fără drept, a ordinii și liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, conform art.25 din Legea 61/1991.

În continuare se desfășoară cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și luării măsurilor legale ce se impun.

Se verifică respectarea procedurilor

Totodată, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a dispus efectuarea unei anchete interne pentru a se stabili dacă au fost respectate toate procedurile în acest caz.

Completare:

”Referitor la sancțiunile contravenționale aplicate de către polițiști, pentru încălcarea art.2, pc. 25 din Legea 61/1991 pentru tulburarea, fără drept, a ordinii și liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, facem mențiunea că art.3, punctul b din aceeași lege, sancționează această faptă cu amendă de la 200 lei la 1000 lei.

Astfel, până în prezent au fost sancționate 10 persoane, cu amenda de 1000 lei.”