Liniștea grupului de socializare a fost spulberată de o postare ce prevestea furtuna, în ciuda mierosului salut adresat membrilor. Cetățeanul relata indignat că aștepta taxiul când a apărut o dubiță de transport colete care s-a urcat pe trotuar. El a ințeles intenția șoferului, dar nu avea de gând să-și mute cele 3-4 pungi de plastic din calea dubiței, care s-a oprit în cele din urmă la milimetru pe lângă bagajele omului. Cetățeanul susținea că le-a călcat plasele cu flori, dar din imaginile atașate nu se văd stricăciuni.

Faptele fiind consumate a lansat întrebarea: ce am fi făcut noi într-o asemenea situație?

Concetățenii mei nu au întârziat cu răspunsurile, care mai de care mai belicoase, spre surprinderea mea. Nu le reproduc, convinsă fiind că amazoanele rătăcite pe pagina de socializare se lăudau doar sub protecția monitorului! Nu cred că ar fi în stare de așa ceva! Nu de alta dar, cred că nu au în dotare obiectul necesar pentru executarea amenințării! Despre masculii cu gleznele la vedere și manichiura proaspăt făcută…deasemenea cred că s-au fălit doar. Deși păreau destul de periculoși…în exprimare!

Bineînțeles că nu m-am putut abține și am menționat că am fi fost lipsiți de postarea cetățeanului dacă acesta ar fi avut un pic de empatie față de șoferul dubiței care, așa cum unii și-au dat seama, era în timpul serviciului. Locuri de parcare nefiind în zonă, singura nișă unde se putea opri cel cu dubița era în fața porții pe care scria ”acces auto”, adică pe trotuar.

Intervenția mea a creat o pauză în ”urările de bine” , timp în care cele două tabere pro și contra șoferului curgeau alternativ până când s-a ivit cineva care nu a înțeles despre ce era vorba. Acesta a fost momentul în care unii și-au amintit subiectul postării, resuscitând corul bătăușilor cu dă-i și luptă!

”Ce -ar fi să scriem corect gramatical măcar dacă tot nu ne liniștim”- ar fi tastat o doamnă cu pretenții, dacă n-ar fi uitat de diacritice și n-ar fi făcut abstracție de topică. Intervenția ei a reușit un nou armistițiu în bătălia pentru trotuar, care aparține pietonului, dar a aprins flacăra unei revolte spontane. ”Cum adică ne ține lecție de gramatică, păi cine se crede?” și ar fi continuat tot așa dacă nu le-aș fi amintit că din toată postarea cetățeanului ar fi trebuit să observăm ce gogoșari frumoși avea în plase! Și nimeni n-a sesizat asta, deși omul a precizat și strada de pe al cărei trotuar nu avea de gând să se miște! Și nu cred că ar fi fost cineva din grup care să nu fi știut că acolo se află cea mai mare piață de zi din oraș!

Dacă a rezistat la toate replicile cu bătăi, cu reguli de circulație și reguli gramaticale, observația mea l-o fi nimerit în plin, pentru că spre regretul unora care au intrat mai târziu în discuții, omul a șters postarea!