Mereu mi-au plăcut ursuleții de pluș, precum cel din poveste, Winnie the Pooh. În realitate însă ursuleții nu sunt de pluș, mai au și niște gheare ascuțite, colți lungi și nu știu de glumă! Dacă pe vremuri nu-i vedeam decât la Zoo sau la circ eventual, mai nou e semnalată prezența lor ziua sau noaptea în cele mai nepotrivite locuri.

Primul, rămas în istorie a fost un ursuleț hăituit prin Sibiu și în cele din urmă împușcat mișelește. Destul de greu s-au calmat spiritele, pentru că revolta iubitorilor de animale nu prea cunoștea limite.

După urșii de la Predeal care mâncau pașnici pe la tomberoane, se lăsau pozați de turiști, aproape că le mâncau din palme, acum e rândul nostru! Urșii se plimbă pe alee la Platoul Cornești (unul e chiar fotografiat), coboară în oraș, se plimbă prin cel mai mare cartier la oră de vârf-e drept că nu avem dovezi decât mesajele de pe Ro-Alert, în schimb în stațiunea Sovata -unde e ceva normal, după cum spun localnicii – urșii dau târcolae hotelurilor pline de turiști și sunt filmați gonind pe șosea!

Toate astea ar fi un fapt divers de weekend, dacă nu ar fi fost presărate cu câte un caz în care întâlnirea cu ursul nu s-ar fi soldat cu deces! Un pescar și un cioban au fost uciși de urși numai în ultimele 30 de zile. Azi un vânător a fost ”bătut pe omoplat” de un urs, din fericire se pare că omul a scăpat cu viața.

Cum s-a ajuns aici? Autoritățile de ce nu iau măsuri? Explicații ar fi destule. Poate că greșesc, dar teoria conspirației îmi spune că ar fi niște interese obscure la mijloc. Vă las să le ghiciți. Deja sunt doi morți, oare ce barem și-au fixat responsabilii? Unde e limita răbdării dincolo de care nu se va mai putea tergiversa găsirea unei soluții?

Dacă nu ar fi atât de serioasă problema, aș zice să facem din ursuleți ”ursuleți -bonzai”! Așa mici și simpatici, inocenți, ar putea deveni animale de companie și nu ne-ar mai ucide concetățenii! Winnie the Pooh mureșean!