A apărut săptămâna trecută. Gunoiul menajer. La început timid, apoi cu neobrăzare. Tomberoanele mari stau goale, iar coșurile stradale înoată în resturi menajere! Ciudat. Se pare că niște indisciplinați au golit pe jos pungile de gunoi intenționat și demonstrativ. Altă explicație nu găsesc! În stare de alertă, ”mascații” n-aveau cum să consume alimente și băuturi alcoolice pe trotuar, lângă coșul stradal, cu predilecție pe bulevardele orașului!

Să căutăm explicația!

Până-n decembrie anul trecut orașul a fost gospodărit de o altă echipă. Alegerile locale nu s-au făcut în taină, se știa din vară că ele vor avea loc, în ciuda epidemiei.

Firma care se ocupa de transportul deșeurilor menajere, cum-necum, a intrat în insolvență. Au fost fluturate amenințări cum că va rămâne orașul cu gunoiul neridicat, dar s-a rezolvat cumva situația. Omul de rând din toată povestea n-a prea observat mai nimic, negocierile fiind derulate în spatele ușilor închise.

Locatarii de la blocuri am plătit taxa de salubrizare, deși – aflăm mai nou – banii aceia au fost depuși într-un cont al asociației, nefiind primiți nici de firma de salubrizare, nici de primărie. Serviciile au fost totuși achitate din bugetul local, aflăm tot acum.

Noua conducere a urbei în decembrie decide să mărească taxele, fără a sufla o vorbă. De ce să ne strice sărbătorile și așa triste? În ianuarie ne anunță că taxa s-a scumpit puțin, se plătește anual, în avans, în cel mult două rate, în funcție de numărul de persoane. Astfel proprietarii de imobile trebuie să declare pe propria răspundere câte persoane și în ce calitate locuiesc în aceste imobile.

Termenul până la care se pot depune personal, prin poștă sau online aceste declarații de salubrizare este 1 martie. În cazul în care nu se depune declarația, fiecare ”propitar” e bun de plată pentru 3 persoane la segmentul taxa de ”salubritate”, chiar dacă locuiește singur cuc, dar și atunci când are mai multe persoane sub acoperiș. Caz în care nu cred că l-ar deranja prea mult cifra fatidică.

Subiectul a fost explicat și reluat aproape până la epuizare, au intervenit noi explicații, mici modificări, dar mai avem ”nou – născuți” care nici azi nu înțeleg ce au de făcut. Nu-i nimic, reluăm. Formulare, explicații au sosit și de la asociația de proprietari, dar întrebările n-au încetat să curgă.

Diversiunea cu gunoiul, reproșurile și nemulțumirile puse în cârca celui proaspăt ales în fruntea urbei…mă fac să urmăresc cu îngrijorare evenimentele, cum ar spune un clasic în viață. Orașul acesta frumos, pașnic, numit cândva ”al trandafirilor” a fost deja victima unei manipulări. Tare aș vrea să fi învățat ceva, sau măcar să nu fi uitat asta concetățenii mei!

Spre liniștirea spiritelor: banii plătiți cu titlu de salubrizare în perioada iunie – decembrie 2020 la asociațiile de proprietari vor fi restituți, cu data de 10 februarie 2021. Cel puțin așa m-au asigurat cei de la cea mai tare Asociație din oraș, întâmplător din cea mai curată zonă din cartier.