…acea vară fierbinte când niște ”tovarăși” au executat o activitate pe teren în vederea luării în evidență a ”țevilor de eșapament” ce împodobesc încă și azi blocurile din cartier… (Mă opresc aici, de teamă că-mi intră vreo așchie în gură din limbajul ăsta de lemn!)

Esențial rămâne, că unul număra, altul nota sârguincios pe un carnețel și….la scurt timp a venit vestea cea mare: începând cu data de…orașul se va împărți pe zone, unele centrale vor fi modernizate, altele vor fi cedate unei firme străine, pe scurt nu vor mai fi probleme cu apa caldă și căldura.

Au fost introduse repartitoarele de căldură. O înșelăciune cât casa, ( opinia mea). Bieții pensionari țineau repartitorul fixat la cel mai redus nivel, plăteau citirea contra cost și plăteau gras pentru frigul răbdat. Gigacaloria se plătea cu ceva ajutor de la stat, apa caldă se plătea odată ca apă rece peste care se plătea o sumă pentru încălzirea ei. Acel repartitor inutil era cireașa de pe tort!

(același algoritm: o firmă distribuia apa, căldura și apa caldă, consumul citit de o altă firmă contracost, plătit la Asociația…)

A fost o perioadă în care dacă plăteai o taxă semnificativă, ți se permitea debranșarea din sistemul centralizat și montarea unei centrale de apartament cu țeava de eșapament scoasă pe lângă geam. Astfel la următoarea numărătoare pădurea de țevi fiind deasă, s-a decretat închiderea centralelor de cartier, deși recent au fost modernizate!

O variantă pentru încălzirea locuinței a fost infrapanelul. Astfel au dispărut țevile din apartament, infrapanelul fiind pe curent electric, montat precum un tablou pe perete.

Numai că majoritatea au preferat …centralele de apartament. Contor de gaz, țevi cât cuprinde, centrala cocoțată pe perete, țeava de eșapament ce fumegă și suflă gazele arse la vecinul…Dar au căldură când și câtă vor, factura la gaz e mai mare, dar….Poluarea?

Apăi…căldura cere sacrificii!

Toate astea se întâmplă într-un târg din Ardeal.

Suntem în 2021 și capitala încă are serioase probleme cu apa caldă și încălzirea!