Etichete

, , , , ,


Magazinele mari au camere de supraveghere și ”pândesc” cu discreție cumpărătorii. Magazinele de cartier, chiar dacă se denumesc pompos ”supermartket”, sunt mai slab dotate. Camerele lor de supraveghere sunt vânzătoarele de la raioanele care tocmai duc lipsă de clienți. Niște personaje timorate, obligate de patroni la vigilență maximă, că de nu…. Altfel nu-mi explic zelul cu care aranjează iar și iar niște punguțe cu snacksuri, așezate strategic pe un raft de unde poate fi supravegheată zona considerată ”sensibilă.”

Pe vremuri mă jucam de-a v-ați ascunselea cu ele, printre rafturi, plimbându-le când pe un culoar, când pe altul, prin răsucire bruscă la dreapta, când ele credeau că voi merge la stânga, derutându-le și făcând ”mișto” pur și simplu de bietele angajate.

De ani de zile lipsind din peisaj, zilele trecute am revenit la vechiul magazin de cartier care s-a mai extins între timp, a mai crescut, cum s-ar spune, dar și-a păstrat vechile metehne. Zăbovind ceva mai mult căutând berea ” zero” alcool, printre zeci de sortimente, recipiente, mărci de bere ”premium”, fără să vreau, am pus în mișcare ”camera” ambulantă.

Se necăjea biata femeie să se concentreze la pachetele de snacksuri cu un devotament demn de un scop mai nobil, în timp ce mă urmărea la verificarea frigiderelor cu bere. Nu mi-am dat seama că eu sunt motivul pentru care s-a deplasat de la mezeluri, că doar am venit la cumpărături, nu la furat!

În cele din urmă, când am găsit ce căutam, trecând pe lângă ea am salutat-o hotărâtă. A tresărit! Semn că am deranjat-o din activitate, dar m- a recunoscut și mi-a răspuns la salut. I-am reproșat că nu prea au bere fără alcool!

E jignitor să fii urmărit ca ultimul pungaș! E degradant să fii bănuit de furt. E incalificabil…

Înțeleg că -i specific local, dar ar fi trebuit să-l depășim deja!

Și atunci mi-am amintit de Grecia!

În Grecia am inventariat tot magazinul, fiind singurii cumpărători, în timp ce casierița urmărea un serial de la televizor! În alt magazin, pe faleză, deschis și noaptea, puteai să – ți alegi ca din propria garderobă, fără să se crizeze patronul că-l jefuiești! Numai la noi…

Hoțul se teme de hoț?

(opinie)