Cu plasa burdușită de cumpărături, tocmai mă pregăteam să atac cele trei etaje, când a apărut tânărul Luca. Întâlnindu-l doar de câteva ori în acești ani, aproape că nu eram sigură dacă e el. Mi-a rămas în memorie băiețelul care muta cu repeziciune piesele pe tabla de șah…
Era prin ianuarie 2012….
Concursul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade” 2012, organizat de Asociaţia Clubul Sportiv „Elisabeta Polihroniade”, împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu sprijinul Federaţiei Române de Şah a avut loc în perioada 6-14 ianuarie 2011, în staţiunea Căciulata din judeţul Vâlcea. La concurs au participat copii pe şase grupe de vârstă, de la cei sub 7 ani până la cei sub 17 ani. În cadrul concursului au avut loc trei turnee, partidele au fost jucate pe sistem elveţian, în nouă runde.
Categoria celor mai tineri şahişti din Târgu-Mureş a fost reprezentată de Kali Edward şi Marcu Luca Grigorie. Ultimul, fiind şi cel mai tânăr participant, s-a întors cu trei diplome şi două medalii de la Căciulata. “Mă numesc Luca şi am cinci ani. Joc şah pentru că îmi place”, spune câştigătorul medaliei de bronz. Îmi arată cele trei diplome, la şah clasic, la blitz şi la rezolvare şi nu-şi dă jos medaliile la gât, lăsându-mă să le văd doar de la distanţă. Apoi mă invită la o demonstraţie de şah fulger, mutând piesele cu repeziciune. “Ana nu a câştigat, decât o diplomă de participare”, intervine mama celor doi, Adela Marcu, de la care am aflat detalii despre concurs.
Moştenire de familie
“Mama mea e femeie de la ţară, dar joacă şah, şi eu joc, aşa că într-o zi am pus piesele de şah pe tablă şi am văzut că Luca se interesează care piesă unde se pune, de ce sare calul, cum merge nebunul. Aşa a început totul. Avea patru ani. Apoi din toamnă l-am înscris la Clubul Şcolar Sportiv, la domnul Baratosi, iar în decembrie deja am fost la prima etapă a concursului la Căciulata!”, povesteşte tânăra. “Zilnic joacă o oră-două, îl ducem la club, după-masa, nu chiar zilnic, când putem”, adaugă tatăl copilului, Lucian Marcu. Astfel aflu că de transport gratuit beneficiază doar medaliaţii cu aur, aşa că lor nu prea le-a fost uşor să facă rost de sponsori, pentru că drumul costă, chiar dacă li s-a asigurat cazarea şi masa la Hotelul “Traian” din localitate. “Doamna (Marea Maestră Internaţională Elisabeta Polihroniade – n.r.) e ca o bunicuţă”, spune Luca, auzind-o pe mama lui povestind cum aceasta nu ştie “cum de l-a ales tocmai pe Luca şi i-a pus mâna pe cap spunând să dea Dumnezeu să ajungă departe!”

Învins datorită mărinimiei
Entuziaşti, părinţii îmi povestesc cum a fost la concurs. Ce emoţii avea mama şi cât de degajat juca Luca, ajutându-şi cu mărinimie adversarul, care i-a ascultat sfatul şi a executat mutarea care i-a adus victoria! “E altruist Luca!, degeaba îi spun să păstreze pentru el, nu se abţine şi atrage atenţia cum nu vezi ce ar trebui să muţi”, explică Adela, mulţumită de rezultat, dar oarecum mâhnită totuşi, că se putea şi mai bine!
Serbare de Crăciun decalată pentru Luca
Detalii tehnice, denumiri specifice jocului minţii îmi atrag atenţia. Timpul de joc a fost în conformitate cu reglementările Federaţiei Internaţionale de Şah, 90 de minute pentru 40 de mutări, plus 30 de minute pentru restul partidei, cu 30 de secunde pe mutare începând de la prima mutare… Notez şi mă mir cum se poate concentra un copil de cinci ani la piesele de pe cele 64 de câmpuri…Cu câtă siguranţă înhaţă piesa, cu câtă forţă o pune pe masă… se vede că sunt mişcările unui sportiv pur sânge, care imediat ce se trezeşte, înainte de orice, joacă o partidă fulger. Numai una. Apoi se prezintă la grupa Steluţelor de la Grădiniţa “George Coşbuc”, la educatoarea Păcurar Viorica. “Aşa s-a bucurat educatoarea, că în decembrie, la primul turneu a decalat serbarea de Crăciun ca să poată pleca Luca la concurs la Căciulata. Următorul concurs ar fi la Iaşi…sper să găsim un sponsor”, spune mama campionului, oferindu-ne câte o bomboană de ciocolată….
Anii au trecut. Copilul de ieri e liceanul politicos și educat de azi! Ați ghicit, el m-a ajutat cu bagajele! Mulțumesc, Luca!