Pe lângă alegerile din Franța și războiul din Ucraina, anemic, apar postări despre recensământul locuinței și al populației. Cu decalajul cifrelor la denumiri, am avut Covid 19 începând cu 2020, iar acum avem recensământ 2021 realizat în… 2022. Amânat din cauza pandemiei.
Nu e mare scofală, am mai fost numărați câți suntem și unde locuim. Odată la 10 ani Institutul de Statistică se ocupă de asta. Doar că, neștiind care-i treaba cu numărătoarea, lăsând să moțăie neuronul stingher, manipularea populației de către conspiraționiști e floare la ureche.
Am văzut deja comentarii cu grămada, care mai de care mai ”inteligente!” Nu lipsesc nici replicile pline de ură proletară. Iar cei care n-au habar despre ce e vorba ne cheamă la proteste.
Din satelit se văd și gropile din drumurile noastre, smartphonul ne contabilizează pașii, când pe unde am umblat, paginile de socializare știu ce mâncăm, ce citim, ce muzică ne place, când e ziua de naștere a soacrei, ce vrem să cumpărăm…Mai aveți vreun secret?
Și atunci vine chestionarul de la Statistică. Se cere Codul numeric personal (CNP), fără nume. Într-o gospodărie cel care are un email valabil se consideră persoană de referință (cap de familie). Acesta va răspunde întrebărilor despre locuință și va da CNP -urile celor care locuiesc în acea gospodărie, aceștia vor răspunde doar la întrebările referitoare la persoanele lor.
Sunt întrebări despre condițiile de locuit – din răspunsurile date, printre altele, statisticienii vor ști câte gospodării nu au apă curentă și încălzire, câte au buda în curte. Important de știut pentru noile investiții.
Întrebările referitoare la persoane scot la lumină situația școlară, starea socială, religia dar și etnia respondenților. Respondentul se declară secui? Și nu e singurul? Înseamnă că și Ținutul Secuiesc există, la fel cum există alte ținuturi care nu provocă îngrijorare în țară. De exemplu.
Recensământul se face numai online. Chestionarul din acest an respectă directivele Uniunii Europene. Se simte că e o traducere, pe alocuri chiar nereușită. Aplicația fiind dinamică, cu întrebări generate în funcție de răspunsurile deja date, ne ajută să pricepem ce a vrut să spună autorul. De pildă la întrebarea ”Pe 1 decembrie 2021 ai terminat studii superioare?”răspunsul are fi NU, e Ziua Națională, zi liberă, …nicio școală nu se termină pe 1 decembrie, ai zice, urmând logica.
Numai că următoarele întrebări te vor trimite înapoi ca să reformulezi sau ți se va atrage atenția că ” mai sus ai zis că ai terminat la…” Corect ar fi fost ”Până la 1 decembrie”, sau ”înainte de 1 decembrie…”
Mai sunt întrebări ciudat formulate, aparent fără sens, dar statiscienii știu ce să înțeleagă din răspunsurile primite.
Și atunci, de ce se tem unii?
Teama imi este ca nu se tem destui sa se aleaga praful de toata actiunea asta!