Sâmbătă dimineața. Vreau să deschid geamul mai larg, dar mă opresc derutată. De când țipă în halul ăsta mânerul ferestrei la o simplă atingere? Totuși, sunetul acela strident vine de undeva din stânga mea, realizez după câteva secunde: e RoAlert! Două telefoane, două mesaje, unul după altul hărmălaie în toată regula. Avertizare meteo!

Deschid geamul. Cer senin. Nucul abia își mișcă leneș câte o frunză. Un vecin cu spirit educațional exagerat a început să dea explicații copiilor, semn că și el primise roAlert. Vocea lui de radio răsună de undeva de sub frunzișul nucului.

Intensificările vântului 70-90km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale, care vor cumula 49-60 l pe metru pătrat…au uitat de inundații, alunecări de teren, în rest e curată apocalipsă! De la ora 12 până duminică la ora 10.

Nemaiavând alertă de la exercițiile de pregătire din luna mai, și nici prezența unui urs plimbându-se pe strada mea n-a mai fost semnalată, am luat în serios atenționările.

Am deschis și televizorul, că nimeni nu-i mai puternic decât un om informat.

Și am văzut! Nu prea mă uit la tembelizor, bine fac, știu.

Azi am înțeles că și la tv se întâmplă să nu ai cu ce umple spațiul de emisie, așa cum ți-ar mai trebui vreo 3000 de semne pe o pagină de ziar și de unde nu-i …

Am respectat alerta, am evitat deplasările, m-am adăpostit în fața televizorului și am așteptat.

Pe calculator vreme anunța: Rain is coming, Raining off and on, Rain will stop soon…

E adevărat, s-a scuturat un nor mai închis la culoare, a și tunat undeva departe.

Un post de tv anunța doamnelor și domnilor, prăpăd în vestul țării. Reporterița cu gluga în cap, deși nu mai ploua demult, recita foarte agitată că uite ce a făcut vijelia, a smuls și un copac și a dărâmat chiar și gardul, iar pompierii au venit de acasă, în timpul lor liber. Păcat de copacul acela, părea chiar unul sănătos, greu de urnit, până și crengile, de care trăgea câte un pompier, chiar și la a treia reluare a știrii.

Dramatismul situației, codul roșu din vestul țării trebuiau prezentate telefonic de șeful instituției și din fața hărții de doamna Jurcă, susținută de moderatorul emisiunii, doamnelor și domnilor. Și pentru că vijelia întărzia să apară, emisiunea a fost condimentată cu imagini șocante cu puhoiae de ape ce măturau totul din cale-nu se știe când și unde, pentru că au fost lăsate doar imaginile să vorbească. Ediția de noapte ne-a lămurit. Erau imagini din China. Din Emiratele Arabe? Sau din Rusia?

De câteva ori în cursul zilei a apărut ”O artistă cu trei copii” care promite că va ”cânta de amor mereu”… Nu știm cine este, dar dă o undă optimistă zilei ce va urma!

Dacă zilele trecute românii se plângeau de secetă, de arșiță, de recolta compromisă, de lipsa ploii, iată că azi rugăciunile lor au fost ascultate! Pe moment în Bihor, dar n-am ieșit încă din termen! Să nu zici hop!

În rest…vom vedea!