WordPress îmi sugerează să vorbesc despre prima mea zi de școală sau ceva ce am făcut pentru prima oară. Nu știu de ce are impresia că după ce am scris peste 3000 de articole, aș avea nevoie de asemenea sugestii. O fi simțit că am dat de o problemă? E drept nu e pentru prima oară când încerc să înțeleg factura de apă!
Am mai scris despre asta, dar dacă tot e vorba de prima dată, o asemenea sumă ni se cere chiar pentru prima oară! Mai tot timpul aveam de dat în plus câțiva lei față de cantitatea de apă consumată efectiv. Cu alte cuvinte cantitatea de apă indicată de contorul de apă. Sau apometru, ca să nu-l jignim cumva.
Mi-am mai exprimat nedumerirea față de încâlcita metodă de a plăti pentru ”Hașdoio”, fără de care nu poate exista viața pe pământ.
Ok, să nu mergem înapoi chiar până la izvoare, dar să calculăm de acolo că avem niște aparate de măsurat câtă apă am consumat și să plătim pentru ea. Eventual și pentru tratarea și distribuirea ei. Ar fi de ajuns o firmă pentru asta, dar nu. La noi există o firmă care vinde apometre, are oameni care adună cifrele raportate de clienți contra unei sume ce crește an de an, apoi sunt asociațiile de proprietari care primesc factura de la Compania de apă și împart sumade plată între proprietari.
Proprietarii – care au cumpărat apometre tocmai pentru a nu plăti la paușal consumul, se enervează lună de lună, văzând nota de plată. De astă dată chiar au exagerat! Să ceri 30 de lei în plus?!
”Cui să te plângi?“-se întreabă neputincioși consumatorii.
PS.
Contorul mare – la intrarea în bloc arată că 113 mc de apă au intrat prin conductele de apă, pe la bucătăriile și băile proprietarilor. Contoarele din băile și bucătăriile acestora în schimb, toate însumate nu arată decât 73,65 mc. Diferența de 39,35mc de apă potabilă la intrare și care pleacă pe canal menajer, trebuie suportată de proprietari.

Pentru factura dumneavoastră consumați doar apă contorizată!
22/12/2017
Estimare prin…radio! | La o cafea cu
17/02/2018
Pe unde se duce apa din apometre?
19/07/2013
Da, şi noi plătim pierderile. Care pierderi… pe apa sâmbetei. Şi mai e ceva. Eu nu mă uit pe tabelul de întreţinere decât la mine. Nu mă interesează cât au vecinii mei de plată. Pentru unii însă, tabelul ăla e un fel fb mai rudimentar: de acolo află câţi stau, unde, cât consumă. Şi aici e buba. Că am înţeles că în cazul unora, între cât consumă şi cât declară e diferenţă mare. Că nu deschid uşa când se vine o dată la câteva luni cu citirea, dau lunar citirea cât au chef şi diferenţa o plătim toţi.
Asociația noastră numără peste 30 de blocuri! Are cel mai performant site, printre primele apărute în urbe. Ai acces la situația plăților tale, la tabelul cheltuielilor comune pentru cei de pe scara noastră, (15 apartamente), toate facturile, graficul cu citirile, deci e transparență totală. Nu are importanță prea mare câte persoane sunt declarate, din moment ce pierderile se impart pe apartamente.Contoarele ar trebui citite de omulețul care e plătit pentru asta, dar efectul secundar al pandemiei s-a lăsat cu autocitirea pentru a proteja sănătatea noastră și a cititorului. (Se citește lunar!) Cei care nu declară consumul corect-într-un fel sunt pedepsiți cu plata diferențelor, frustrant e pentru cel care consumă mult, declară corect și mai și plătește pierderile! După un timp urmează verificarea contoarelor, așa că tot se află indexul corect, doar că până atunci…