Cel care ne-a povestit despre meseria de patiser este tanarul de 29 de ani, pe nume Sedat Bulut, originar din Turcia. El a venit in 2002 din Istanbul si a lucrat la fabrica de paine a lui Abdullah Goktash, prima fabrica de paine din Targu-Mures, infiintata dupa Pani Toya.
„Sa fii bun in meserie nu depinde de diploma.”
Sedat a terminat opt clase si a invatat meserie de la tatal si de la unchiul sau. „Am crescut in paine”, spune el zambind. „Sa fii bun in meserie nu depinde de diploma. Ce este in mintea ta e important. Sa stii sa faci painea. Faina sa fie buna, fara adaos de soia, sa fie cat mai natural”, a divulgat secretul Sedat, care la inchiderea fabricii Goktashlar s-a gandit sa se faca doner kebab.
In limba turca inseamna patiser care face kebab, adica specialitatea turceasca de frigarui. „Materia prima e de aici de la hipermarket, dar condimentele sunt din Turcia. Nu pot spune romaneste, aici nu se gaseste condimentul ce se foloseste la kebab. Se numeste cemen, este un fel de chimion cu gust de usturoi si piper negru la un loc„, a precizat Sedat.
Kebab sau Shaorma
E acelasi lucru. Sedat ne arata poze facute in Turcia pentru a demonstra mai bine ce insemna kebab sau shaorma. La kebabul turcesc se foloseste carne de oaie. „Am dat si gratis intr-o zi, dar n-a mers”, a precizat motivul pentru care foloseste exclusiv carnea de pui la preparatele sale. La shaorma se pun pe o felie de paine subtire, ca o lipie, sosul, carnea si salata. „Degeaba e buna painea, daca nu e bun sosul, sau sosul degeaba e bun, daca nu e buna carnea”, a continat Sedat sa divulge din „secretele” meseriei. Toate ingredientele trebuie sa fie bune. „Noi nu folosim niciodata carnea fara sa fie tinuta doua zile in saramura. Ca sa fie frageda”, a precizat Sedat secretul reusitei unui kebab.
Kebab Istanbul
In 2004, Sedat a deschis localul din Piata Trandafirilor unde iarna are opt ajutoare, iar vara cand functioneaza si terasa lucreaza cu 16 ajutoare. Lucreaza zilnic si este multumit de meseria sa. De curand s-a casatorit cu o romanca, studenta la medicina si la vara spera sa-si vada parintii si fratii din Turcia pe care nu i-a mai vazut de cinci ani. Vrea sa deschida un local cu specific turcesc si sa fie cel mai bun din oras.
Baclava
Cea mai cunoscuta prajitura turceasca, in varianta originala se prepara cu alune verde, un turc veritabil putând manca pana la un kilogram, fara sa i se faca rau. Aluatul se face din faina, oua si sare si se intind foi subtiri cu amidon de marimea tavii unse cu margarina topita. Foile unse cu unt topit se umplu cu nuca macinata. Se coace la cuptor 25 de minute, se lasa sa se raceasca dupa care se toarna serbetul fierbinte peste baclava. Se serveste dupa ce a absorbit serbetul.
Sheker Paner
Un alt dulce specific turcesc este „Inima dulce ca mierea„. Din gris, ou, margarina, faina si zahar vanilat se fac niste globuri care se coc in cuptor, iar dupa ce sunt facute se insiropeaza si se tavalesc in cocos razuit.
Intrebari fulger
– Cel mai iubit oras din Romania:
Targu-Mures. Este un oras curat cu oameni curati.
– Mancarea preferata:
Ciorba de burta, e mai buna decat cea turceasca
– Muzica preferata
Muzica araba, turceasca, pop, manele, rock de loc, jaz mai putin.
– Cantaretul preferat:
Andrea Banica, Pepe, Nicolae Guta, Amadeus.
– Sportul practicat:
Box si inot.
– Metode antistres:
Igdem, 33 de bobite negre din piatra semipretioasa… un fel de rosarium.
– Carti citite:
Multe. Despre istoria Turciei.
– Model de viata:
Che Guevara.
– Bautura preferata:
Gin cu energizant.
– Dictonul preferat:
Vorba multa saracia omului.
(Din arhiva, anul 2008)
