Etichete

, , , ,


Executivul a aprobat, pe 31 ianuarie a.c., Ordonanța de Guvern privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Ordonanța inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează  înlocuirea actualei cărți de identitate aflată în circulație din anul 1997 pentru că nu mai prezintă securitatea cerută de normele în vigoare. Pentru înlocuirea lor au fost alocate 200 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Beneficiari vor fi minim 5 milioane de cetățeni.

Printre elementele de noutate este și implementarea procedurilor automate de preluare a informațiilor din Sistemul Informatic Integrat de Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.E.A.S.C.) sau din sistemul informatic administrat de ANCPI (ex. actul de proprietate).

De asemenea, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

Totodată, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.