Etichete

, , , , , ,


Dacă au trecut Paștile, pot relua un subiect publicat într-un articol cu mulți ani în urmă în cotidianul Zi de Zi. Nu mi se pare că s-ar fi schimbat mare lucru din 2007 încoace. Ia să vedeți:

”Aderarea țărișoarei noastre la marea familie europeană a adus atâtea schimbări și ”îmbunătățiri în traiul nostru tihnit, încât până și ardeleanul obișnuit să acționeze potrivit dictonului ”dacă trebe, trebe”, stă și se miră de ce trebe?

Indicațiile prețioase ale ”mult stimatului și iubitului conducător”le-au cam lipsit unora după decembrie ’89 și nu puțini au fost cei care au luat poziția ”Gânditorului” în așteptarea îndemnului tovărășesc.

Apoi am început să ne aliniem țărilor civilizate și de atunci tot într-o horă o ținem.

Un pas înainte, doi pași înapoi, că așa -i obiceiul pe la noi.

Ne-am deprins cumva să nu ne mai vărsăm nervii pe covorul pus pe bătătorul din spatele blocului, să aruncăm gunoiul în pungi de plastic, să căutăm un coș de gunoi pentru chiștocul ce ne arde pe deget, să împachetăm pâinea…șirul ar putea continua.

Multe ar mai fi de făcut, dar ne mișcăm cam greu. Ba nu ni se potriversc indicațiile de la Bruxelles, ba nu știm cum să le aplicăm.

După povestea controversată a ciobanului cu brânza la pachet, iată a venit rândul și mioriței laie, laie- bucălaie!

Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a votat favorabil amendamentele privind sacrificarea prin metode tradiționale a animalelor de Paște și de Crăciun.

Astfel cu 10 zile înainte paște și 10 zile înainte de Crăciun, mieii, respectiv porcii pot fi sacrificați fără asomare.

Propunerea va fi votată în Plenul Parlamentului European la sfârșitul lunii martie. Tocmai la timp ca să putem, respecta tradiția de Învierea Domnului!

Mieii de Paște după ce-și vor da obștescul sfârșit pe câmpul de luptă din ogradă sau în abatoarele amenajate în piețele de zi. vor sfârâi împăcați cu soarta în tăvile din cuptor. ”

(Scris în anul de grație 2007, dacă nu mă-nșel. Ce n-am prevăzut însă la vremea respectivă a fost prețul din acest an, preț piperat ce i-a lăsat pe miei fără poveste!)