Etichete

, , , , , , ,


Cuvânt înainte

În mult hulita epocă de aur, în iarna lui 1984-1985 a fost construit blocul de locuinţe P+4, la capătul drumului ce avea să fie numit Bulevardul Pandurilor.

Construit în stil de vilă, cu doar 15 apartamente, având coridoare spaţioase, blocul a fost destinat militarilor. Dat în folosinţă în primăvara lui 1985, intrarea principală avea în loc de scări nişte blănuri rezemate din stradă până la uşa blocului. Scările care ne dau bătaie de cap acum, au fost alipite construcţiei abia după câteva luni de la mutarea locatarilor. Aparent solide, cu stâlpi de susţinere zdravene, scările s-au dovedit în timp a fi dovada modului de ” operare” din acele vremuri. În mod organizat se subtilizau materialele de construcţii.  Se mai fura un sac de ciment, o găleată de nisip, un fier beton sau nişte dale pentru curtea vreunuia dintre ştabi…Toată lumea trăia de pe piaţă şi toţi se aprovizionau de la locul de muncă. Iar rezultatul avea să fie vizibil peste timp!

Cu gazul nu-i de glumit!

În decursul anilor, blocul a avut de suferit în urma unei explozii, survenite din cauza acumulării de gaz metan scurs din ţevile aşezate în subsolul clădirii. (S-a întâmplat în noaptea de Revelion, 1990 -1991. Cu câteva zile înainte de Crăciun am anunţat furnizorul de gaz de atunci, nu mai ştiu cum se numea, că mirosea puternic a mercaptan. Cel care a venit să verifice ne-a liniştit că nu e nimic, au remediat ce aveau de remediat şi a plecat. După miezul nopţii, când oamenii admirau încă steluţele aprinse în euforia dintre ani, s-a auzit o bubuitură şi o undă de şoc, ca la cutremur ne-a speriat. Uşa de la intrare s-a deschis forţând încuietoarea, cioburi de geamuri  sparte au acoperit balconul, iar praful alb de moloz a intrat până în cameră, mărind spaima ce ne-a cuprins, neştiind dacă mai există casa scărilor dincolo de „ceaţă”. Ca să vă imaginaţi puterea exploziei, e destul să vă gândiţi la uşile de fier din pivniţă care s-au făcut acordeon de parcă erau din tinichea! După acest episod ţevile de gaz au fost scoase la suprafaţă, iar peste alţi câţiva ani, odată cu mania centralelor  de apartament, un branşament a fost montat pe zidul exterior al scărilor mai sus amintite.

_va urma_