Etichete

, , ,


Bernadygy“Zilele Bernady”, sărbătorite la cea de a XVI-a ediţie, au loc în perioada 24-25 octombrie”la Târgu Mureş. Din programul evenimentului spicuim următoarele: joi, 24 octombrie, ora 17.00, în Sala Mică a Palatului Culturii, prezentarea volumului “Palatul Culturii din Târgu Mureş 1908-1913”, vernisajul pictorului Kuti Botond de la ora 18.00 la Casa Bernady. Vineri, 25 octombrie, ora 10.00, depuneri de coroane la mormântul fostului primar, apoi la statuia lui Bernady, de la ora 10,30. Concursurile şcolare la Casa Bernady vor fi urmate de decernarea plachetei comemorative Bernady în Sala Mare a Palatului Culturii, ora 18 şi de un concert extraordinar al formaţiei Koral. Intarea va fi liberă

Ce ştim despre dr. Bernády?
Un nume cunoscut, adesea auzit în Târgu Mureş este cel al fostului primar dr.Bernády György. O piaţă, o casă şi mai nou fosta şcoală nr.2 îi poartă numele, are şi statuie, dar se mai găsesc poate locuitori în urbe care să nu fi auzit de el.
Din realizările primarului de Târgu Mureş
Potrivit Wikipedia, fost doctor în farmacie, jurist, om politic şi primar al Târgu Mureşului, Bernády György s-a născut în 10 aprilie 1864 în Beclean, a trăit şi a trecut în lumea celor drepţi în 22 octombrie 1938 la Târgu Mureş.
Deputat de Târgu Mureş în Parlamentul Ungar din partea Partidului Liberal, (1896) ales edil şef al Târgu Mureşului (1902), reales în perioada interbelică, fiind apoi deputat de Bucureşti (1927) dr. Bernády György a contribuit la modernizarea oraşului. Schimbările le-a început prin demolarea clădirii vechi a primăriei. Noul sediu al primăriei a fost în clădirea Palatului Administrativ de azi, unde funcţionează Consiliul Judeţean şi Prefectura. Din iniţiativa lui Bernady au fost construite clădirile administrative noi ale oraşului, în stil secessionist şi perla oraşului, Palatul Culturii. Sub mandatul primarului Bernady a fost introdus sistemul public de apă, canalizare şi energie electrică. Au fost proiectate şi asfaltate 117 străzi noi, s-au vândut 3000 de parcele pentru construirea unor case noi. Pentru a face faţă noilor provocări în ale construcţiilor, Bernady a construit fabrica de cărămidă (1904), a modernizat abatorul a amenajat parcuri şi alei, a construit cinci şcoli primare şi o casă de copii. A înfiinţat Şcoala Superioară de Comerţ (Universitatea “Petru Maior” de azi), Liceul Romano-Catolic (Colegiul “Unirea” de azi), Şcoala Superioară de Fete( Colegiul Naţional Al.Papiu Ilarian de azi) şi Serviciul de Gospodărire Comunală (Universitatea Dimitrie Cantemir de azi).
Primăria şi palatul Culturii800px-TarguMures2
Universitatea „Petru Maior”
800px-Universitatea_Petru_Maior_Targu_Mures
Colegiul Naţional AI Papiu
Papiu_kollegium
Universitatea de Medicina si Farmacie
800px-MOGYE10
Muzeul Ştiinţelor Naturii
Múzeum_Marosvásárhely1