Etichete
Fidel spiritului umanist enciclopedic al fondatorului său, profesor Ion Cantacuzino, părintele şcolii de microbiologie româneşti şi al sistemului sanitar modern din România, Institutul Cantacuzino este unicul producător de vaccinuri din România. Specialiştii Institutului Cantacuzino au fost şi sunt implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere microbiologică a bolilor transmisibile, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate.
Prin transformarea creaţiei sale „Laboratorul de medicină experimentală” în institut, graţie unei legi promulgate de Regele Ferdinand, publicată în Monitorul Oficial din 16 iulie 1921, profesorul Ion Cantacuzino este fondatorul Institutului ce-i va purta numele.
Serul antistreptococic şi serul antidizenteric au fost primele dintr-o lungă serie de produse biologice obţinute în Insitutul Cantacuzino au fost încă de la începuturi apreciate de autorităţile internaţionale de specialitate.
De la înfiinţare şi până în prezent, Insitutul Cantacuzino a conservat legătura permanentă între componenta de cercetare-dezvoltare şi cea de productie, între acestea si activitatea didactică şi de sănătate publică.
Continuând tradiţia colaborării internaţionale, imprimată de fondatorul său, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pemtru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino (I.N.C.D.M.I.) „Cantacuzino” participă ca membru activ în programele de cercetare şi supraveghere microbiologică.
Astfel Institutul este membru în cea mai mare reţea de institute medicale, Reţeaua Internaţională a Institutelor Pasteur ( RIIP), care cuprinde 32 de institute situate pe 5 continente. Institutul a parcurs perioade deficile de a lungul celor 92 de ani de existenţă, dar întotdeauna a fost prezent pe toate cele 4 domenii care îi definesc activitatea: cercetare-dezvoltare, producţie, sănătate publică şi învăţământ.
Ultimii trei ani au adus Institutul în imposibilitatea de a mai produce anumite vaccinuri (BCG, VTA) şi alte produse biologice (Polidin, Cantastim, Orostim etc.)
Anul acesta însă prin HG 320/29.05.2013 Ministerul Sănătăţii a dat primul semnal de substanţă pentru relansarea Institutului, prin actul normativ prin care Institutul Cantacuzino a primit statutul de „Serviciu de interes economic general” (SIEG) pentru o perioadă de 10 ani, fiind singura instituţie publică căreia i se conferă acest statut.
Institutul Cantacuzino devine astfel Institut Strategic la nivel naţional, deţine Laboratorul de Referinţă Regional pentru Supravegherea Gripei şi este inclus în „Planul strategic de producţie de vaccinuri în caz de urgenţe majore” al OMS.
“Prin suita de evenimente organizate, ce vor culmina cu Gala Cantacuzino din data de 21.11.2013 ora 19.00, dorim să readucem în atenţia opiniei publice, a instituţiilor publice, a partenerilor privaţi şi a potenţialilor parteneri misiunea strategică a Institutului Cantacuzino ca Institut de Referinţă la nivel naţional şi o nouă viziune pentru relansarea activităţilor Institutului. În speranţa că veţi fi alături de noi, vă asigurăm că prezenţa domniei voastre este necesară şi salutară în încercarea echipei I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino” de a regăsi prestigiul de care s-a bucurat încă de la înfiinţare şi de a recâştiga încrederea dumneavoastră în acţiunile noastre”, se arată în comunicatul semnat de directorul general al Institutului, dr. Aurelia Graţiela Drăghici.
Atâta vreme cât colosul industriei farmaceutice „de fițe” a prins în gheare piața de desfacere a suferinzilor României, o piață cu un potențial uriaș, industria națională în domeniu va suferi atacuri cumplite, la limita decenței și legalității. Institutul Cantacuzino este doar una dintre victimele războiului pentru această piață. M-aș bucura să renască din propria cenușă dar, dă-mi voie să rămân sceptic, în ciuda unor eforturi lăudabile din partea unor oameni care îi înțeleg foarte bine importanța.
Din pacate este vorba de cea mai banoasa industrie. Bolnavi au fost ,bolnavi sunt inca..
.stii cantecul!