Etichete

, , , , , , , , , , ,


imagesNu părea mulţumită de husa albastră a patului pe care l-a ales în cele din urmă, dar a început să despacheteze. Şerveţele, tacâmuri, ceaşcă de cafea, ceaşcă de ceai, tot felul de truse şi pacheţele au ieşit la iveală din gentoiul de rafie, dându-mi impresia că femeia are de gând să se mute la spital cel puţin până la primăvară! S-a schimbat în pijamale, hainele civile le-a îndesat în gentoiul de rafie pe care nepoata, care venise cu maşina, urma să-l ducă acasă.După ce a condus-o pe fată, s-a aşezat pe marginea patului şi m-a pus în temă cu tot ce credea că ar trebui să ştiu. De unde vine, cu cine este „nepot de verişor”, adică taţii lor au fost veri primari, ca să înţeleg termenul.Mi-a povestit câte kile a slăbit, în câte săptămâni şi de ce. Acestea fiind zise a scos un pachet din noptieră, a întins o masă tradiţională pe un şervet cu pătrăţele aşezat peste cel de pe noptieră. M-a îmbiat de vreo două ori să gust şi eu, nevenindu-i să creadă că se poate refuza aşa ceva, a sărit până-n faţa mea cu o bucată de cârnaţi afumat şi cu brişca gata să taie din el, numai o îmbucătură!Nu a gătat bine de mâncat când a fost chemată la masă…a revenit strâmbând din nas că „ce, asta-i mâncare?” A scos pliculeţul de 3 în 1 şi şi-a făcut o cafea. „Asta e plăcerea mea, o cafeluţă cu trei biscuiţi”, mi-a explicat în timp ce înmuia biscuitul în cafea.
Perfuzia picura strop cu strop şi am aţipit ascultând ce grădină faină avea şi câte găini, câte oi, câte capre şi muşcăţile curgătoare prin curte şi ce a zis popa când a venit în vizită la ei…Şi când m-am trezit, a constatat doar fără supărare „ce bine aţi dormit”.
Spre seară în schimb, am reascultat toată povestea cu expresii şi mai pitoreşti, stimulată parcă de aparţinătorii mei, pacienta a fost de neoprit!O viaţă de om povestită în câteva zeci de minute!A născut şapte copii din care cinci trăiesc. Unde şi cât a muncit pentru a-i putea creşte după ce a divorţat de tatăl copiilor. Cum a reuşit să cumpere apartamentul în care locuiau, cum l-a modificat cu timpul, câţi bărbaţi a îngropat şi ce a păţit cu ăsta, cu ultimul care a dat-o afară din casă pentru că nu a vrut să-i mai dea bani şi pentru a treia maşină!Cu poliţia şi-a recuperat până şi hainele de la el!Toate ca toate, dar nici măcar un pui nu a lăsat-o să scoată din ogradă! Ar fi vrut să-l dea în judecată, după şase ani de concubinaj să nu se aleagă nici măcar cu un porc, dar avocata i-a explicat că în loc să dea banii la procese, ce ar dura ani de zile, mai bine să-şi ia câte un kil de carne când i se face poftă, sau să-şi cumpere un porc!
A renunţat ea la procese, dar uite unde a ajuns!
De zece ani are diabet,dar când i se face poftă de dulce, mănâncă! Fie ce-o fi!Aşa că după ce au plecat aparţinătorii mei, a mers în sala de mese, la frigider, de unde a revenit cu o imensă felie de prăjitură cu nuci…Apoi mi-a mai povestit şi cum a făcut tortul de fructe cu două blaturi şi frişcă, pentru un nepot, dacă îmi amintesc bine. Am adormit cu tortul plutind în faţa ochilor,în timp ce ornamentul se schimba în funcţie de cum îşi amintea pacienta că a pus kiwii şi portocale sau felii de ananas de jur împrejur şi pe frişcă…kiwi…porto-ca-le…