Etichete

, , , ,


csaba.jpgFac pariu că mulţi dintre voi nu aţi fi crezut că în ţara vecină şi prietenă, Ungaria, trăiesc şi etnici români, care au sărbătorit Ziua Culturii Române şi au aniversat cei 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu!

Corbii Albi din Cluj-Napoca au mers la Szeged ca să-i acorde o bursă de 100 de euro, însoţită de o diplomă de fidelitate „Sunt român din Ungaria”, studentului Cristian Ardelean  din Micherechi (Ungaria) pentru a-l sprijini în păstrarea identităţii sale culturale şi naţionale. Studentul a devenit astfel şi colaborator extern al portalului http://www.corbii albi.ro

Studentul Cristian Ardelean a citit elegia lui Eminescu „Mai am un singur dor” în limba română, iar Szabó Csaba a redat versurile traduse în limba maghiară.

Evenimentul a avut loc la Catedra de Limbă Română a Universităţii din Szeged. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limbă Română a prezentat activitatea catedrei. „Deşi catedra funcţionează cu cadre bine specializate, forţa de aspiraţie a facultăţilor din vestul României nu se poate contrabalansa. Să nu uităm că, pentru tinerii români din Ungaria, admiterea la facultăţile din vestul României  este mai puţin dificilă, au înlesniri şi se poate intra mult mai uşor decât la noi. În plus, mulţi dintre cei care merg în România vor primi şi burse de studii de la statul român”, a atenţionat auditoriul, şefa de catedră.

Masa rotundă, organizată cu această ocazie de Catedra Română a Universităţii din Seghedin, Autoguvernarea Românilor din Seghedin şi Autoguvernarea Românească Judeţeană Ciongrad s-a  desfăşurat într-o atmosferă prietenească. Printre alţii, au participat alături de fondatorul Fundaţiei Corbii Albi, Szabó Csaba de la Cluj-Napoca,  scriitoarea Lili Crăciun (membră Corbii Albi) din Bucureşti, care a prezentat Antologia 2015  „Zbor pe loc”, profesorul Gheorghe Petruşan,  Gabriela Elekes , referent la Editura Didactică din Ungaria şi  preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Budapesta şi Ioan Fodoreanu, Consulul general al României la Szeged.

Studentul Cristian Ardelean a citit elegia lui Eminescu „Mai am un singur dor” în limba română, iar Szabo Csaba a redat versurile traduse în limba maghiară.

Cu această ocazie reprezentantul Autoguvernării Româneşti, prof. Gheorghe Petruşan  a menţionat că statul ungar va oferi burse liceenilor români din Ungaria şi  celor care studiază la Liceul românesc din oraşul Jula (Gyula) pentru a-i încuraja să-şi aleagă  dintre specializările pedagogice  de la Universitatea din Szeged.

Pe scurt, am putea spune: deci se poate!

diploma.jpg

cartea.jpg

(Cele două articole ale mele incluse în acest volum, au trecut graniţa! Un pas mic pentru omenire, un pas uriaş pentru mine! Mulţumesc, Corbii Albi!)

Sursa http://corbiialbi.ro/index.php/contact/922-corbii-albi-la-catedra-de-romana-a-universitatii-din-szeged-oferind-bursa-de-100-euro-pentru-un-student-roman-din-ungaria/