Etichete

, , , ,


Aniversarea celor 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie coincide cu Ziua dedicată Culturii noastre naţionale. Cu această ocazie Fundaţia Studium-Prospero a organizat cea de-a cincea ediţie a Maratonului de lectură intitulat “Citeşte-le tîrgumureşenilor”, eveniment găzduit de Zanza Cafe& Lounge din centrul oraşului.

De astă dată a fost vorba de un maraton ceva mai scurt, de la miezul zilei până la miezul nopţii, pentru că pe 22 ianuarie în acelaşi loc, şi tot între orele 12 şi 24 se va desfăşura un nou maraton, dedicat de astă dată Zilei Culturii Maghiare.

Participanţii, indiferent de limba lor maternă, au citit din operele poetului sărbătorit, Mihai Eminescu, la alegere dintre volumele expuse de organizatori ori din cărţile unor autori mureşeni aduse de acasă, scrise sau traduse în limba română. De Ziua Culturii Maghiare participanţii vor citi din operele unor autori maghiari şi din operele autorilor români traduse în maghiară.

Au citit tîrgumureşeni de toate vârstele, de la liceeni până la persoane din mediul economic, iubitori de literatură. Cei mai mulţi au citit din operele poetului sărbătorit, dar au fost citite fragmente din Ion Creangă, Al. Cistelecan, Lucian Boia, Romulus Guga, Sorina Bota şi alţii. Din literatura maghiară au fost citite traducerile din operele scriitorilor maghiari de la Jókai, Petőfi Sándor şi alţii până la Bodor Ádám, preferatul fiind Márai Sándor.

La o masă rotundă, intitulată “Cafeaua de la ora 5” , la care au participat actori de la cele două trupe ale Teatrului Naţional din Tîrgu Mureş, persoane publice şi jurnalişti, au fost dezbătute subiecte despre artă, teatru şi cultură într-o atmosferă destinsă, prietenoasă.

Maratonul a fost urmărit live de mii de curioşi pe smartphone sau pe Facebook pe http://www.facebook.com/citestele

Deşi la această ediţie au fost mai puţini cititori decât la ediţiile precedente, organizatorii se pregătesc de maratonul din 22 ianuarie, când se va citi de Ziua Culturii Maghiare.

EM

 

Publicat pe  http://corbiialbi.ro/index.php/contact/924-de-ziua-culturii-romane-si-maghiarii-au-citit-romaneste/