Etichete

, , ,


20160709_202854.jpgObserv cu satisfacţie că spiritul civic dă semne de deşteptare şi în urbea noastră. Se face anul, dacă nu şi mai bine, de când s-au făcut auzite primele voci care îi îndemnau la vigilenţă pe călătorii din mijloacele de transport în comun.

A fost primul semnal că,  cel care a rămas fără portofel sau alte bunuri săltate de hoţii de buzunare, alege să nu mai bombăne nemulţumit, ci să apeleze la simţul civic al pasagerilor. Oricare dintre ei puteau ajunge ţinta hoţilor de buzunare!

Mai ales că amabila atenţionare a poliţiei de pe biletele de călătorie nu era nici pe departe un vaccin împotriva hoţilor, ci mai degrabă o recunoaştere a  fenomenului: hoţii de buzunare sunt printre noi!

E bine că am ajuns la stadiul de a fi recunoscută problema, dar ar fi bine să vină şi soluţia! Cât despre excesul de zel al unora, care au aplicat o corecţie unui hoţ de buzunare, potrivit unei postări de pe pagina de socializare, nu putem avea cuvinte de laudă!

Pentru că nu e treaba cetăţeanului să facă dreptate! Violenţa naşte violenţă, iar violenţa, după cum se ştie, dăunează grav sănătăţii!

Spiritul civic nu trebuie confundat cu spiritul de… turmă! În agora virtuală – a se citi Facebook – mulţi viteji se arată.  Păstrându-şi anonimatul, ascunşi sub imagini care mai de care mai puţin relevante, vitejii au păreri despre orice,  dau înainte cu criticile lor acide şi „dă-i şi luptă”!

Nu se obosesc să vadă de când e „minunea” pe care o distribuie ca fiind ultimul răcnet, condamnă, împroşcă cu noroi şi te mai şi iau la rost: „da?! Presa-i vândută! De ce nu ai scris asta, de ce nu ai scris aia?” Unii chiar nu înţeleg că  săptămâna are şapte zile…

Abia după ce  văd tipărit câte un subiect de care s-au plâns, se miră, nevenindu-le să creadă: „Chiar aţi scris?!”

E îmbucurător să constatăm, că potrivit unei legende urbane „cititorii noştri sunt mai deştepţi decât cititorii voştri”! Astfel, ei ne semnalizează prompt şi la obiect toate neregulile cu care se confruntă sau pur şi simplu le întâlnesc în cotidian. Şi truditorul în presă ce face? Dă de ştire, caută sensuri ascunse şi scrie…

Asta face Punctul, de 12 ani de zile!

(Publicat în Punctul 622)