Omida păroasă.jpgRecunosc că nu prea m-a impresionat vestea că se usucă gardul viu de lângă blocurile gri, considerând că e din vina celor care nu s-au îndurat să le stropească pe vremea asta caniculară și fără ploi.

E o întreagă poveste cum fluturele alb cu chenar maroniu depune ouăle sub frunzele buxusului, din ouă ies larvele…multe și mici care consumă frunzele apoi cresc mai mari și consumă și scoarța crengilor…Sunt  foarte harnice…Într-o săptămână sunt în stare să extermine câteva tufe, m-am documentat pe ”goagăl”, apoi m-am dus să le verific.

Imaginea e dezolantă, asta e cert. Șocul vine când îți faci curaj și desfaci încrengătura uscată, plină de un fel de pânză de păianjeni.

Niște omizi te privesc cu ochi mari negri care se târăsc încet, lipite parcă de crengile tufei. Lungi de trei- patru centimetri, omizile păroase au capul negru, costumația verde cu dungi galbene și ornate cu pete negre pe margine. Din loc în loc sunt niște …boabe ca de smoală, ce stau agățate de frunze, sub denivelările ei sunt larvele …

Orice naș își are nașul, spune un proverb. Sper că are și omida păroasă unul!

Se spune că există specialiști care au obligația să verifice, să constate și să ia măsuri de extirpare a dăunătorilor de pe domeniul public. Interesant e că omida se găsește în mai toate cartierele din oraș (și în alte localități din județ), dar, pe sistemul ”de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare?”, nimeni nu face nimic.

20170726_204553.jpg

Cei abilitați pentru rezolvarea problemei așteaptă  sesizări scrise și depuse cu număr de înregistrare la primărie, ca de acolo șefii ierarhici să le ordone trimiterea unui echipaj care să se deplaseze la fața locului, să constate și să decidă luarea măsurilor necesare.

Două stropiri la interval de o săptămână ar fi necesare, dimineața pe răcoare sau după apusul soarelui, când temperaturile scad sub 25 de grade, ca să nu se evapore substanța. Ar fi bună și substanța folosită împotriva gândacului de Colorado-spunea cineva de meserie.

Mda…soluții ar exsita. Numai că la noi totul se face de mântuială, de ochii lumii sau deloc!

Până una alta: faceți cunoștință: Omida păroasă! Dumneavoastră?