Etichete

,


Fiul unui preot reformat, Mányoki Ádám (1673-1757), crescut de un general neamț pe nume Dölfer, după studii urmate în Germania, Franța și apoi Olanda, a devenit pictor. Revenit la Berlin executa portrete, primind comenzi mai ales de la moștenitorul tronului Frigyes Vilmos. În 1707 a ajuns în slujba lui Rákóczi Ferenc al II-lea, căruia i-a făcut două portrete. După plecarea domnitorului în Franța, un timp a trăit în Polonia, nu s-a căsătorit și nu a avut urmași. Printre lucrările realizate de  Mányoki Ádám se află portretele fiicelor regelui maghiar Károly al III-lea și ale altor personaje de rang înalt.

Cup20180107_143642.jpgrins de mania fabricării aurului, îndeletnicire în care  și-a investit toate economiile, pictorul a murit sărac lipit, la vârsta de 84 de ani, în Drezda. Doi dintre foștii săi  discipoli l-au condus pe ultimul său drum.

Potretul domnitorului descoperit în 1914 la o expoziție în Germania a ajuns după două secole în Ungaria, în proprietate publică, grație donației colecționarului de obiecte de artă Nemes Marcell.