Etichete

, ,


Descris de nepotul său de frate, Constantin Popp: „Bărbat frumos, de statură mijlocie, bine făcut, cu barba plină, frumoasă și îngrijită, ochi vioi, vecinic zîmbitori, îmbrăcat totdeauna distins,”Mișu Popp a fost cel mai talentat și prolific pictor român din Transilvania secolului al XIX-lea. A fost  unul din creatorii portretului de tip Biedermeier în pictura românească, precum și unul din realizatorii portretului istoric cu rezonanță romantică.

În casa nepotului său obișnuia pictorul să ia masa împreună cu prietenii săi. Numită în glumă ”Masa calicilor” era locul unde se adunau intelectualii brașoveni. La  Masa Calicilor s-a organizat prezentarea în premieră a libretului Crai Nou, pe muzica lui Ciprian Porumbescu și text semnat de Vasile Alecsandri, în rolul principal învțătorul Zosim Butnariu (Moș Corbu), în 1881 și tot aici a apărut ideea colectării de fonduri pentru ridicarea unui monument celui care a scris versurile imnului național, Deșteaptă-te române, Andrei Mureșianu.

Mișu Popp, cunoscut bibliofil, și-a transformat întreaga sa casă într-o bibliotecă impresionantă și un adevărat  muzeu.  Din casă și-a păstrat pentru sine doar o cameră la etaj, unde își trata musafirii cu o ceașcă de cafea turcească.

20180107_143614.jpg

În mansarda  deasemenea construită de el, era ”Pantheonul lui Mișu Popp”. Construit în formă de chiosc  înalt de 3 metri, Pantheonul cu  o cupolă pictată în bleu ciel avea  mici ferestre colorate în roșu, galben și albastru. Sub aceste ferestre au fost pictate pe pânză, în ulei, pe două rânduri de jur împrejur portrete ale principalelor personalități românești:  Miron Costin, Nicolae Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, B.P. Hașdeu, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade-Rădulescu, Alexandru Odobescu, Dimitrie Bolintineanu, Petru Maior, Gheorghe Lazăr, Gheorghe Șincai, Gheorghe Barițiu, Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu, Banul Enăchiță Văcărescu, Nicolae Golescu, Ion C. Brătianu, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Regele Carol I, Alexandru Ioan Cuza și alții. (sursa  Constantin Popp… pag. 139). După moartea sa din 1892, Pantheonul a fost demontat și lucrările au plecat spre muzee sau colecții private.

”Tânără  în albastru” , tablou realizat în 1861 o reprezintă pe Ana Enescu și se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Mișu Popp (1827-1892)