Etichete

, , , ,


cristiJudecătorul Cristian Danileţ, membru în Consilul Superior al Magistraturii, a trimis o interesantă prezentare a Republicii şi a oraşului cu acelaşi nume, Panama, unde a participat la o conferinţă ce s-a încheiat ieri.
Republica Panama situată în America Centrală, cu aproape 4 milioane de locuitori, timp de trei secole a fost colonie spaniolă, de aceea limba oficială este spaniolă. Nicăieri nu se vorbeşte engleză: nici la hotel, taxi sau magazine.1465329_629957367046412_660285341_n
De la ultima oprire în 1821 a navelor ce transportau aurul din Peru peste Atlantic, Panama a făcut parte din Columbia, iar din 1903 timp de şase secole a avut parte de democraţie, apoi de dictatură şi timp de 21 de ani de dictatură militară. “Ultimul dictator, generalul Noriega, este înlăturat printr-o intervenţie militară a americanilor (Operation Just Cause), care îl arestează în ultimele zile din decembrie 1989”, iar Naţiunile Unite au condamnat intervenţia americană. După resturarea democraţiei în Panama preşedintele este şi şeful Guvernului”, explică Cristi Danileţ.

Dacă v-aţi gândit să faceţi o excursie în Panama, trebuie să ştiţi că România nu are ambasadă in Panama, iar consulatul este doar onorific, dar pentru vizite mai scurte de 6 luni nu se cere viză. “În Panama sunt foarte mulţi metişi. Există zone unde traieşc triburi de indigeni. Distanţa se măsoară în km. Moneda naţională este Balboa, dar cu toţii folosesc dolarul american, având aceeaşi paritate. Clima este tropicală, în această perioadă temperaturile ating 30 de grade şi umiditatea e foarte mare. Turiştii trebuie să se se vaccineze împotriva febrei galbene si a malariei” , ne mai învaţă Cristi Danileţ.
panama-economics_1
În Panama sunt 10 oraşe. Capitala ţării, veche de cinci secole, este la Ciudad de Panama cu un milion de locuitori. Fondată de conchistadori, cu ieşire la Oceanul Pacific, Ciudad de Panama are peste 100 de clădiri cu minimum 20 de etaje, majoritatea hoteluri, altele noi sunt în construcţie, dar nu are plajă. Abia la două ore de mers cu maşina, în Santa Clara este o plajă. “E ceva obişnuit ca taxiurile sa transporte mai multe persoane spre destinaţii diferite. Traficul este foarte aglomerat la ore de vârf. Există o autostradă care traversează ţara. Sunt zone extrem de sărace, cu oameni săraci. În contrast absolut cu zonele înţesate de zgârie-nori”, continuă judecătorul prezentarea capitalei unde a avut loc Conferinţa.

Ca să fie descrierea completă trebuie să reţineţi câteva date despre Canalul Panama, care este un important obiectiv economic. Leagă Oceanul Atlantic de cel Pacific, demonstrat pentru prima dată de Vasco Balboua în 1513. Construcţia au început-o francezii în 1881 după modelul Canalului Suez, şi au continuat-o din 1904 americanii. A fost dat în folosinţă în 1914. Din 1999 a trecut sub autoritate panameză.
Panama City and Panama Bay
”Conferinta mondială anticorupţie organizată la nivel ONU s-a terminat azi.(29 noiembrie 2013, nota red.) Delegaţia României (6 membri: MAE, MJ, MP si CSM) a avut două intervenţii pe Plen şi mai multe în grupurile de lucru. Eu am participat la grupurile pe integritate judiciară, respectiv pe corupţia şi drepturile omului. La întoarcerea în ţară voi face un raport detaliat pentru Plenul CSM”, şi-a încheiat Cristi Danileţ prezentarea cu o promisiune.

Citiţi şi
https://erikamarginean.wordpress.com/2013/11/26/panama-conferinta-onu-impotriva-coruptiei/