Etichete
Balcescu, Camelia tincu, coroane, depunere, gimnaziou, meserie, Monument, reportaj, Romania, Targu Mures, usurelu Daniela
În urmă cu patru ani, derulând un proiect ce s-a bucurat de mare succes în rândul copiilor, am făcut zeci de reportaje despre elevii claselor primare din Târgu Mureş. Unul dintre aceste reportaje pe care l-am realizat la Gimnaziul “Nicolae Bălcescu”l-am încheiat prin cuvintele: “Succes şi la revedere, copii!”
Şi iată că azi, 29 noiembrie 2013, scriu din nou despre ei, cei din clasele a IV-a A şi B, cu ocazia unui spectacol dat în cinstea Zilei Naţionale a României. Elevii sub îndrumarea învăţătoarelor Uşurelu Daniela şi Tincu Camelia au pregătit un program artistic la care au invitat şi preşcolarii de la Grădiniţa cu program Normal nr.14 din Târgu Mureş. ”În prag de mare sărbătoare elevii claselor a IV-a A şi B au dorit să evoce file din trecutul glorios al poporului român. Astfel ei au prezentat scenete inspirate din textele literare „Moş Ion Roată şi Unirea”, respectiv „Scrisoarea III”, au interpretat cântece patriotice murmurate de toţi cei prezenţi azi alături de ei, colegi şi părinţi. Invitaţi la sărbătoarea noastră au fost preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 14, care au prezentat un dans popular din zona Văii Mureşului”, a declarat prof. înv. primar Uşurelu Daniela, “doamna învăţătoare a clasei a IV-a A”.
Fiind convinsă că dragostea de patrie, acest instinct natural, nu se învaţă prin însuşirea unor date seci din istorie, ci prin evocarea faptelor de vitejie ale neamului românesc, Uşurelu Daniela a spus, citându-l pe Barbu Delavrancea: „Luaţi un copil de mână şi duceţi-l de la Dunăre la Mare…din sat în sat, şi întrebaţi-l: Unde e? Şi cum îi zice locului pe care calcă? Şi va răspunde: Nu ştiu cum se cheamă satul acesta, dar ştiu că pretutindeni unde m-ai dus s-a vorbit româneşte, este pământul Patriei mele, este Patria mea!”
Serbarea ce s-a încheiat cu urarea “La mulţi ani, România!”, va fi urmată de o nouă lecţie de patriotism, duminică, 1 decembrie, elevii participând la momentul festiv al depunerii de coroane la Monumentul Latinităţii din centrul oraşului.
Citiţi mai jos un fragment din reportajul realizat în 2009.
“…la parter pe stânga. O sală frumoasă, luminoasă, cu materiale didactice specifice clasei primare expuse pe un perete, fetişoare zâmbitoare de carton deasupra cuierului, într-un colţ o bibliotecă promiţătoare, un dulap, bănci şi scaune moderne, perdele frumoase ce filtrează soarele de afară… Astfel am putea rezuma clasa I A. Fără să uităm de elementul cel mai important: 20 de copii cuminţi în frunte cu amabila lor învăţătoare! Szekely Daniela, absolventa Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu”, promoţia 1998, apoi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice de la Universitatea “Petru Maior”, cu studii desăvârşite la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca la Pedagogie şi Ştiinţele Educaţiei, se declară o pasionată de meseria pe care şi-a ales-o încă din copilărie: „Îmi amintesc şi acum de fosta mea învăţătoare, Bucur Maria de la Gimnaziul „Liviu Rebreanu”, cea care mi-a fost model”.
După ce se pozează, copiii vin rând pe rând să-mi spună ce ar vrea ei să devină când vor creşte mari. Şi astfel aflu că meseria de sondor e murdară, aşa că e de preferat meseria de poliţist, chiar dacă e puţin periculoasă, apoi poliţistul mai şi amendează. Adi vrea să fie preşedinte de ţară, ca să rezolve problema pensiilor, care au fost aşa-arată la un metru, apoi a ajuns aşa şi se apleacă spre podea, iar dacă ar fi el preşedintele României, ar face pensiile aşa de mareee!-arată el cu mâinile sus şi ridicându-se pe vârfuri. Un copilaş cu ochi albaştri ca cerul senin, pe nume Călin, se declară şofer de curse, ca să conducă şi el maşina aşa ca tati! Remus, savant în devenire vrea să ajungă inginer în climatizări, Alexandra biciclistă, Adrian vânzător de maşini, Teodora, croitoreasă-mi-a promis o haină frumoasă, Suzi se vrea pictoriţă, Ionuţ ofiţer de armată, ca să ne apere ţara! Dar să nu ne luăm cu vorba! Succes şi la revedere, copii!”
Şi noi urăm „La mulţi ani !” copilaşilor că tare drăgălaşi sunt. 😛
Multumesc in numele lor!