Etichete

, , ,


Spuneam nu demult, parafrazând un politician din ţara vecină şi prietenă, că nu mai sunt atât de tânără încât să ştiu răspunsul la orice întrebare. Astăzi simt nevoia să completez enunţul: dar nici atât de bătrână nu sunt încât să nu mă mai mire nimic!
Pentru că mă miră de unde atâta exuberanţă în emiterea unor ordonanţe de urgenţă în nişte probleme serioase de care depinde viitorul ţării, în cele din urmă. De pildă, cea mai recentă ordonanţă, publicată luni, 30 iunie în Monitorul Oficial. Cea cu nr. 49 pe anul în curs, privind „instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi modificarea unor acte normative.”
Care-i problema mea în cauză? Ia să le luăm pe rând. Încă nu s-au stins ecourile „mini bacalaureatului”, evaluarea naţională a absolvenţilor de gimnaziu şi nu e locul aici să analizăm dacă subiectele nu au fost bine alese, ori elevii nu sunt bine pregătiţi. Urmează
să aflăm rezultatele finale de la bacalaureatul „majorilor” după 11 ale lunii, dar înainte de orice contestaţie, tineretul studios poate sta liniştit. A sosit ordonanţa care îi scoate la liman! Nici dacă au picat BAC-ul nu e decât pagubă în ciuperci! Pentru ei se organizează a treia sesiune de BAC în primăvară, după ce vor fi meditaţi –pe banii statului-din toamnă până-n ianuarie! Pot urma un an pregătitor fără bacalaureat la facultate, cu finaţare de la stat. Încă o noutate a ordonanţei, care schimbă întreaga Lege a Educaţiei Naţionale din 2011, aduce posibilitatea ca rectorii de la stat să rămână în funcţie pe viaţă! Există posibilitatea ca o persoană fizică să fondeze o universitate, iar dacă va cere desfiinţarea ei ca fondator, întreg patrimoniul acesteia cu taxe cu tot să se întoarcă apoi în mâinile ei. Şi dacă masteratul a ajuns la îndemâna oricui, de ce să nu fie înlesnită şi obţinerea doctoratului prin frecvenţă redusă?
Căci competenţele dobândite de absolventul de studii doctorale trebuie evaluate în vederea acordării titlului, şi nu forma de învăţământ, sunt de părere lăudătorii ordonanţei.
Şi totuşi, ce mă îngrijorează pe mine, muritor de rând? Mă sperie de- a dreptul cohortele de „absolvenţi” care nu ştiu scrie corect, care nu înţeleg ce citesc. Care pot fi prostiţi cu ştirea despre apa Mării Negre infectate cu virusul hepatic în zona litoralului bulgăresc! Ori tocmai asta e scopul? „Proşti, dar mulţi, Măria ta!”

(Publicat în PUNCTUL în iulie 2014)