Etichete

, ,


Două melodii dedicate radioului. Lokomotiv GT dintr-un concert Insula din 2007 și

piesa Radio Ga-ga cu regretatul Freddy Mercury și Queen.

 

Cei care citiți acum aceste rânduri de pe un smartphone sau de pe un alt gadget de ultimul răcnet, poate ascultați între timp și o muzică de fundal, transmis poate chiar de sărbătoritul nostru, v-ați fi gândit că postul de radio teritorial a împlint șase decenii?

Pe vremea bunicilor  voștri, în 2 martie 1958 s-a auzit pentru prima oară jingle-ul, (semnalul) începerii programului de două ore la radio Tîrgu Mureș: „Aici Târgu-Mureş, pe 261 şi 330 metri lungimi de undă. Dragi ascultători, bună dimineaţa !”

În cele două ore, în limbile română și maghiară au fost transmise știri și informații utile pentru locuitorii din Regiunea Autonomă Maghiară, cum se numeau pe atunci localitățile cuprinse în actualele județe Mureș, Harghita și Covasna. Știrea era știre doar dacă a fost  transmisă la radio ori a fost publicată în ziarul local. Pe atunci nu existau pui de găină născuți vii, cutremure devastatoare de 2,7 grade pe scara Richter și nici iarna nu venea hodoronc-tronc, pe nepusă masă. Radioul era o sursă credibilă de informații. Cei care nu aveau aparat de radio se adunau pe la vecinul care deținea un aparat minuscul Pionir ca să asculte știrile sau transmisiunile în direct de la vreun eveniment important. Peste câțiva ani au crescut aparatele de radio, aveau și pick-up pe ele și cine ar fi crezut, au apărut și televizoarele. Alb –negru, la început.

După 1968 Radio Tîrgu Mureș a devenit reședința județului Mureș, dar  continua să transmită știri și emisiuni pentru județele Brașov, Harghita și Covasna. Cu timpul s-au mărit orele de emisie care se transmiteau acum în română, maghiară și germană, până în 1985 când studioul a fost închis, pentru că  partidul și guvernul de atunci au decis că nu avem nevoie de stație locală de radio și televiziune, că soarele oricum la București răsare.

Evenimentele din decembrie 1989 care au dus la căderea comunismului au permis  reluarea activității studioului de radio Tîrgu Mureș.

Grație echipei de sufletiști care lucrează cu profesionalism și devotament, la aniversarea celor 55 de ani de la înființare, Radio Tîrgu Mureș emite în limbile română, maghiară, germană și rromanes, pe frecvențe diferite și pe parcursul întregii zile.

Numeroase premii, diplome de excelență obținute de-a lungul anilor stau mărturie activității neobosite a oamenilor de radio.

Cel mai frumos sunet se aude de la radio Tîrgu Mureș. În anii ’80 cei care au fost pe fază, au putut înregistra pe casete radio cântecele băieților din Liverpool, îndrăgiții Beatles! Fără bruiaj, într-o redare de calitate excepțională! Emisiunile pentru copii, muzică la cerere, emisiunile de folclor, reportaje interesante, rubrica sport, emisiunile de divertisment matinal, invitații de la ora 11, emisiuni interactive, emisiuni educative…

Nu am pomenit de niciun nume, tocmai pentru a nu omite pe niciunul dintre truditorii din studioul teritorial de Radio Târgu Mureș! Urările noastre de succes, putere de muncă și la mulți ani sunt adresate tuturor colegilor noștri care muncesc spre corecta informare a ascultătorilor radio.

Radio Tîrgu Mureș, someone still loves you!

EM.

Publicat pe siteul

http://www.punctul.ro/la-multi-ani-radio-tirgu-mures/