Etichete

, , ,


34074326_1784931568217185_1941394203556708352_n.jpgDe câteva luni se despică firul în patru asupra unui subiect important, dar din păcate bagatelizat: Primul ajutor și resuscitarea. Nu cred că ar exista pe planeta asta chiar și o singură persoană care să nu fi fost martor, să nu fi auzit despre, sau să nu fi văzut măcar în filme un om în stop cardiac. La început nu ai de unde să știi de ce cade omul ca secerat și rămâne nemișcat. Ori îl găsești deja căzut pe jos și te întrebi oare ce a pățit? Primul gând de obicei te îndeamnă, dă-i pace, o fi băut. Sau te uiți în jur: oare nu e o farsă? Efectul videoclipurilor de pe  net. Nu sunt mulți, dar se întâmplă să se găsească cineva care să nu treacă nepăsător pe lângă cel căzut.

  • Buză ziua. Mă auziți? Ce s-a întâmplat? – îl întreabă pe cel căzut, atingându-l de umăr. Îi ciupeșțe lobul urechii. Și pentru că omul nu răspunde îi verifică pulsul, respirația…nu are semne vitale, trebuie resuscitat. Înainte de toate se anunță Dispeceratul Integrat 112 și se începe manevra de resuscitare.

Manevrele de resuscitare sunt compresiunile toracice externe şi ventilaţia artificială, realizate de către martorul la eveniment. Aceste manevre sunt eficiente doar dacă se încep în primele 4-5 minute, când creierul este încă viabil şi dacă se continuă până la sosirea ajutorului medical specializat. De aceea trebuie anunțat Dispeceratul Integrat 112 pentru că îm majoritatea cazurilor este nevoie de aplicarea tratamentului medical specializat (defibrilare electrică precoce) cât mai urgent, rata supraviețuirii scăzând cu 10% pentru fiecare minut de întârziere.

De aici rezultă importanţa însuşirii acestor noţiuni teoretice şi practice de către populaţie, pentru ca să poată fi asigurat suportul de bază al vieţii (SBL sau în engleză LBS, Life Basic Support) de către oricine,  indiferent de meseria sa.

Cum se face resuscitarea?

Prima măsură, ne învață instructorii, atît salvatorul cât și cel căzut pe jos trebuie să fie în siguranță. Dacă omul respiră,  îl aşezați în poziţia laterală de siguranţă şi îl supravegheați până la sosirea echipajului medical specializat (pe care l-ați anunțat apelând Dispeceratul Integrat 112.                          

Dacă nu respiră și nu reacționează la stimuli, trebuie așezat pe un plan dur, culcat,  se dă uşor capul pe spate cu o mână pe frunte şi cu două degete de la cealaltă mână sub bărbie, ridicând mandibula, se eliberează căile respiratorii, după care se încep manevrele de resuscitare cardio respiratorie: 30 de compresiuni toracice externe în jumătatea inferioară a sternului, alternativ cu două ventilaţii artificiale gură la gură sau gură la nas. (Se numără compresiunuile: și unu., și doi,. și trei…până la 30 , urmate de 2 ventilații artificiale). Și se continuă până la sosirea echipajului salvator sau până la apariția respirației spontane a pacientului.

Teoretic. Practic metoda trebuie învățată de la instructori specializați și exersată pe manechine. Acordarea corectă și la timp a primului ajutor poate salva vieți! Însă nu-i destul să ai doar vagi idei despre resuscitare. Importanţa cunoașterii noțiunilor  este crucială în cazul unui accident rutier, de pildă, pentru că manevrele de prim ajutor,  și comunicarea corectă a informaţiilor către Dispeceratul Integrat 112 pot face diferența dintre viață și moarte. 

Este pentru al doilea an deja că se derulează un proiect intitulat Road Safety al Organizației Studenților Mediciniști din Cluj Napoca. Este vorba de un proiect ce   își propune predarea măsurilor  de prim ajutor  la nivelul populației în cazul unui accident rutier. „Pentru îndeplinirea acestui scop, proiectul şi-a început activitatea prin expunerea informațiilor în licee, şcoli şi chiar firme din județul Cluj , dar şi din afara acestuia, numărul persoanelor ce au asistat la training-urile noastre ajungând la peste 2500 în decursul a câtorva luni.

Ambulanța Samaritanus din Tîrgu Mureș a făcut un pas în plus pe calea acordării unei șanse la viață și a dotat trei școli din oraș cu defibrilatoare automate, zeci de manechine și KIT -uri de folosire. Ce a urmat? Citiți  în http://www.punctul.ro/stopul-cardio-respirator-ucide-anual-sute-de-mii-de-europeni-povestea-defibrilatoarelor-fara-ura-si-partinire/