Etichete

, , ,


42914355_2180849495536969_1885013880099307520_n.jpgÎn semn de protest față de unificarea celor două universități, cea de medicină UMF și cea tehnică, ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș, cadrele didactice și studenții maghiari au anunțat că vor ține separat festivitatea de deschidere a anului universitar 2018-2019.

Ce se urmărește?

Potrivit șefului de departament prof. Szabó Béla, citat de szekelyhon, ”ceea ce se desfășoară momentan la UMF nu servește decât desființării departamentului maghiar din universitate”. În opinia sa ministerul s-a întrecut pe sine însuși, aprobând cu mare viteză fuziunea celor două universități, grabă cu atât mai mult de neînțeles, cu cât UMF are depuse solicitări nerezolvate încă din 2012.

Nu sunt motive de îngrijorare

Într-o postare pe pagina oficială a UMFST, noua denumire a celor două universități unificate începând cu 20 septembrie anul curent, rectorul prof. dr Leonard Azamfirei explică studenților și cadrelor didactice că nu e motiv de îngrijorare. ”Reiterez pentru fiecare membru al comunității academice UMFST, studenți și cadre didactice, că în urma fuziunii, activitatea didactică se va desfășura în cadrul acelorași programe de studii în care studenții au fost admiși și în cadrul acelorași facultăți. (…) Procesul fuziunii este, în primul rând, unul de natură administrativă, (…) nu sunt argumente financiare care să inducă temeri legate de o eventuală diminuare a drepturilor salariale, nici pentru salariații care au aparținut UMF și nici pentru cei care provin de la UPM. Totodată, menționez faptul că UMFST își menține integral atât statutul de UMF tradițional, alături de celelalte cinci UMF-uri din țară, precum și cel de universitate multiculturală, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011”.

Decizii importante

Cadrele didactice maghiare de la UMF au ținut o ședință miercurea trecută în cadrul căreia s-au luat mai multe decizii în legătură cu noua situație creată. Cele 65 de cadre participante au decis printre altele să nu susțină unificarea universităților, provizoriu să se autosuspende din funcții și să nu participe la deschiderea anului universitar alături de secția română.

Mai jos publicăm integral postarea lui prof. Benedek Imre de pe pagina sa de socializare despre acest subiect.

42892627_2119502061636705_767826937186877440_n.jpg

”Salvarea UMF este chestiune publică!

Miercuri a avut loc ședința cadrelor didactice maghiare de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș. Cele 65 de cadre didactice au luat mai multe decizii, printre care cele mai importante sunt următoarele:

  1. Cadrele didactice maghiare nu susțin unificarea UMF cu Universitatea ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș, cu atât mai mult cu cât aceasta are loc într-un ritm accelerat și fără nicio explicație.
  2. În urma votului unanim exprimat, cei aleși în funcții, consilierii de la catedre și membrii senatului solicită autosuspendarea lor provizorie din funcții.
  3. În urma deciziei catedra maghiară va ține separat festivitatea de deschidere a anului universitar în Biserica din Cetatea Tîrgu Mureș. Studenții, profesorii, părinții și prietenii sunt rugați să participe într-un număr cât mai mare la festivitate precum și la ”plimbarea simbolică” cu lumânări ce o va urma, de la Cetate pănă la Universitate.

Subsemnatul Benedek Imre, profesor și senator ales al UMF Tîrgu Mureș, nu pot să nu-mi exprim părerea. Nu putem accepta și nici digera cele întâmplate ca fapt consumat, trebuie să reacționăm, să ne folosim de posibilitatea dialogului, în urma căruia trebuie să găsim cât mai repede o soluție. Se știe că procesul de unificare ce durează de un an a creat tensiuni și tulburări în viața de zi cu zi a anului universitar. Trebuie să subliniez faptul unificarea nu e treaba studenților sau a profesorilor UMF, ci a orașului, a județului, a țării, precum și a instruirii medicilor și farmaciștilor, iar aceasta este o chestiune publică.

Trebuie să avem o largă consfăturie cu persoanele din conducerea UMF și cu cadrele didactice, inclusiv cu Ministerul Educației, cu toate instituțiile administrative implicate și nu în ultimul rând cu reprezentanții noștri.

Declarația făcută în vară de președintele UDMR Kelemen Hunor, potrivit căreia soluționarea acestei probleme majore o lasă în sarcina a două persoane, în opinia mea a fost cel puțin iresponsabilă! Nu a fost o decizie fericită nici faptul că politicul a separat problema predării limbii române în învățământul primar în școlile maghiare și cazul UMF. Hotărârea de guvern de rău augur prin care denumirea universității a fost schimbată, pe modelul de mai sus, ar fi putut găsi o soluție. Sper că și comunitatea română să înțeleagă că nu putem obține rezultate în Tîrgu Mureș fără respectul reciproc, fără continuarea colaborării de decenii. Decizia nesăbuită a unor conducători poate influența negativ prgătirea medicilor de care societatea are o atât de mare nevoie.

Să spunem răspicat, unificarea UMF aflată într-o situație mai puțin strălucitoare și plină de nevoi, cu o universitate aflată în situație aproape identică nu poate aduce soluții la problemele celor două universități.

Să facem totul ca pe calea negocierilor să găsim soluția pentru înființarea unei instituții performante în cadrul UMF. Semnează Benedek Imre.”

Să sperăm că în cele din urmă, pe calea dialogului se va găsi o soluție satisfăcătoare ambelor părți și nu vom sărbători centenarul Marii Uniri prin mari dezbinări!

43030767_2119503314969913_3400433858598928384_n.jpg42857453_2180848758870376_1331900771880402944_n.jpg

(Sursa Foto Peter Ferenc, Facebook)