Etichete

, ,


S42996875_1984643598223936_2922579400723529728_n.jpge agită din nou spiritele pe marginea demisiei ministrului Educației, Valentin Popa.  Ordonanța Guvernului, prin care limba română ar trebui predată minorităților doar de profesori  români  cu studii superioare, a fost abrogată. Prin minorități înțelegem  toate cele 18 câte există în România, nu doar minoritatea maghiară.  Deși protestul împotriva acestei ordonanțe a pornit de la Liceul teoretic german ”Nikolaus Lenau” din Timișoara, în spațiul public a ajuns mai ales  refuzul președintelui UDMR, Kelemen Hunor de a continua alianța cu PSD până la rezolvarea problemei. Ministrul cunoscut drept ”Pamblică” și-a dat demisia, explicându-și nemulțumirea că  solicitarea UDMR are un scop politic. Totodată a menționat că în 28 de ani nu s-a făcut nimic pentru ca acești copii să învețe mai bine limba română, iar acum când se încearcă ceva, ordinul este abrogat!

Să analizăm un pic situația din țară, nu doar cazul copiilor din Harghita, unde ex-ministrul n-a reușit să dialogheze cu elevii la deschiderea anului școlar.

Să începem la cel mai înalt nivel: Se vorbește de ”abrogarea” vinei, de bătaia servită de ”protestanți” la un miting de altfel pașnic, și asta la nivel ”parlamental”…La nivel înalt, unde ”12 poate fi mai mare decât 16 în baza 5”, plebea oricum nu pricepe, iar noi tăiem ”pamblica”. Oare acești stimabili nu au avut profesori cu studii superioare la limba română? Cum de vorbesc atât de greșit  limba lor maternă?

S-au imaginat vreodată în situația unui copil – născut întâmplător – într-o zonă locuită 90% de maghiari, de pildă? Dacă mama te alintă pe limba ei, dacă vecinii toți sau aproape toți vorbesc aceeași limbă și o alta, chiar dacă e limba țării în care te-ai născut nu auzi decât la televizor? Unde niște furioși se ceartă și vorbesc în cor cât e ziulica de lungă? Muți postul, că oricum nu pricepi nimic și nici nu-ți arde de certuri!

La grădiniță, copilul românilor învață mai repede  să – o  rupă pe maghiară, decât ar reuși el singur vorbind românește să-i învețe pe ceilalți din grupă! La școală situația nu se schimbă prea mult. Limba română devine materia cea mai grea. Degeaba au profesori care cu un ușor accent, ce-i drept, dar vorbesc perfect limba română, materia fiind concepută pentru vorbitorii nativi de limba română, nu au cum să și respecte programul și să și învețe la nivelul cerut!  Ca să nu vorbim de calitatea manualelor, dacă nici românii nu reușesc chiar toți, ca  s-o învețe ca lumea! Și ce ușor o uită după câteva luni petrecute departe de țară!

Soluția, cum am mai spus, ar fi manuale speciale pentru clasele 0 – 4, modernizate pentru gimnaziu și liceu. Manuale realizate de profesori care știu să coboare din sferele înalte la nivelul și necesitățile elevilor din clasele mici, să-i învețe să comunice coerent în limba țării. Apoi cine vrea mai mult, să meargă la academie!

 

(apărut în Punctul 702)