Etichete

, , ,


42851984_808510729515840_6574588069582733312_n.jpgDacă în urmă cu doi ani la fiecare șase ore pleca un medic din țară, numărul celor plecați ajungând la 43.000, anul acesta se pare că exodul e în scădere. Potrivit statisticilor alcătuite de Colegiul Medicilor din România, numărul solicitărilor depuse de personalul sanitar care vrea să profeseze în afara țării a scăzut considerabil. Scăderea se datorează măsurilor salariale pentru stoparea migrației. Creșterile salariale însă nu sunt de ajuns pentru a-i ține pe medici în țară. Mai e nevoie și de îmbunătățirea condițiilor de muncă. Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal. Multe localități din țară nu au medic de familie, deși România pregătește anual mii de absolvenți în domeniul medical. „Îmbunătăţirea guvernanţei se referă la consolidarea capacităţii Ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ. De exemplu, o nouă lege a rezidenţiatului, (…) simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătăţirea mediului de muncă, a calităţii bazelor de date privitoare la personalul medical, precum şi crearea şi implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate”, spunea fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Examenul de rezidențiat

 Primul pas al studentului medicinist după absolvirea facultății pentru intrarea în sistemul de sănătate este examenul de rezidențiat. După șase ani de studii, zeci de examene, sute de ore de practică în spitale, studentul va trebui să demonstreze întreaga experiență acumulată rezolvând în patru ore o grilă cu 200 de întrebări. Există, desigur, un material bibliografic din care candidatul se poate pregăti pentru concursul de rezidențiat.

Erori în materialul didactic

300x300.jpg

Federația Asociaților Studenților în Medicină din România (FASMR), organizație studențească, nonguvernamentală care reprezintă interesele comune ale celor aproape 30 de mii de studenți mediciniști din cele 11 centre universitare din țară, a sesizat erori în materialul bibliografic al sesiunii noiembrie 2017. Federația a solicitat recorectarea bibliografiei necesare pentru pregătirea corespunzătoare a studenților la examenul din noiembrie 2018. Este vorba de Compendiul de specialități medico-chirurgicale în care studenții care s-au pregătit pentru examenul de rezidențiat au găsit erori și discordanțe, potrivit http://www.fasmr.org/2017/12/02/examenul-de-rezidentiat/.

 

Se cere metodologia examenului de Rezidențiat 2018

 compendiu-de-specialitati-medico-chirurgicale.jpg

Liga Studenţilor din Tîrgu-Mureş (LSTGM) fondată în martie 1990 este o organizaţie non- profit, care apără şi promovează drepturile și interesele studenţilor din Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au primit numeroase sesizări din partea studenților că la două luni distanță de examenul de rezidențiat, ei nu cunosc modul de desfășurare a concursului. Prin urmare în 18 septembrie, ei au trimis o solicitare doamnei ministru Sorina Pantea cu rugămintea ca Ministerul Sănătății să afișeze public metodologia oficială a modului în care se susține în acest an examenul de rezidențiat.

Concurs național de intrare în rezidențiat

În ședința de Guvern din 27 septembrie 2018 a fost aprobată Hotărârea de Guvern la propunerea ministrului Sănătății, Sorina Pantea, care prevede majorarea cifrei de școlarizare pentru învățământul de stat în anul școlar 2018 – 2019 de la 5.000 la 5.415 locuri și posturi. Pentru anul universitar precedent cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost 4.000 de locuri și posturi. Anul trecut 415 candidați care au obținut punctajul minim de promovare s-au clasat în afara numărului de locuri și posturi. În completarea actului normativ, Sorina Pantea a emis Ordinul de Ministru nr.936/25 iulie 2018 ce prevede aplicarea metodologiei pentru ocuparea prin redistribuire a locurilor/posturilor rămase libere la concursul de rezidențiat. Metodologia prevede ca la repartizarea posturilor rămase neocupate după organizarea concursului de rezidențiat, în 18 noiembrie 2018, vor avea prioritate cei 415 candidați care au fost respinși după sesiunea din 2017, deși au obținut punctajul minim de promovare, condiție necesară, dar insuficientă pentru ocuparea unui post în rezidențiat.

”Guvernul României, a majorat numărul locurilor pentru rezidențiat în anul universitar 2018 – 2019 la 5.415, în condițiile în care pentru anul precedent cifra de școlarizare pentru rezidențiat a fost de 4.000 de locuri”, a anunțat și deputatul de Mureș, dr. Corneliu Buicu pe pagina sa de socializare.

Ministrul Sănătății precizează

 „Scopul acestei măsuri este de a îmbunătăţi accesul la serviciile medicale, în special în zone defavorizate din punct de vedere socio-economic, prin formarea unui număr mai mare de specialişti care să ofere suportul necesar pentru creşterea calităţii stării de sănătate a populaţiei. Se va asigura astfel personalul medical necesar pentru serviciile medicale acordate in dispensarele şcolare, serviciile de ambulanţă sau centrele de permanenţă”, a precizat ministrul Sănătății

„Politicile asumate de Guvern în domeniul sănătății vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat este un pas în această direcție. Am convingerea că rolul medicinii primare este esențial pentru atingerea acestui obiectiv. Pentru acest lucru, avem nevoie de specialiști care să asigure asistența medicală nu doar în marile unități sanitare din principalele orașe ale țării, ci și în zonele defavorizate, iar pentru asta trebuie să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii”, a subliniat Sorina Pantea, potrivit siteului Ministerului Sănătății.

Important

În acest an, concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie este programat pe duminică, 18 noiembrie. Detalii privind organizarea și desfășurarea acestui concurs vor fi aduse la cunoștința celor interesați, în timp util, pe siteul oficial al concursului. Deocamdată nu este afișat nimic în acest sens. Să recapitulăm ce a fost!

Anul trecut concursul s-a desfășurat descentralizat, în șase centre universitare, respectiv: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași Timișoara și Tîrgu Mureș. Cei înscriși în examen au concurat pe 3.565 de locuri și posturi pentru Medicină, 258 de locuri și posturi pentru Medicină dentară și 136 de posturi și locuri pentru Farmacie, potrivit Ministerului Sănătății. Ocuparea locurilor/posturilor în cele 67 de specialități se face în ordinea clasificării, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs. Afișarea rezultatelor, după semnarea ordinului de confirmare a rezultatelor de către ministrul Sănătății.

În Tîrgu Mureș au fost scoase la concurs 314 locuri la Medicină, 21 la Medicină dentară și 8 la Farmacie.

Noutate

În urma publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 735/2018, s-au finalizat procedurile juridice de comasare a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș (UMF) cu Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș (UPM). Astfel din 20 septembrie 2018 denumirea oficială a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș devine Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș (UMFST).

În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenți (în programele de studii de licență, master, doctorat, rezidențiat și alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licență, 33 de programe de masterat și 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numără 1.233 de angajați din care 739 de cadre didactice și 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar și nedidactic.

Nu sunt motive de îngrijorare

 111-78-660x495.jpg

„Reiterez pentru fiecare membru al comunității academice UMFST, studenți și cadre didactice, că în urma fuziunii, activitatea didactică se va desfășura în cadrul acelorași programe de studii în care studenții au fost admiși și în cadrul acelorași facultăți. (…) Procesul fuziunii este, în primul rând, unul de natură administrativă, (…) nu sunt argumente financiare care să inducă temeri legate de o eventuală diminuare a drepturilor salariale, nici pentru salariații care au aparținut UMF și nici pentru cei care provin de la UPM. Totodată, menționez faptul că UMFST își menține integral atât statutul de UMF tradițional, alături de celelalte cinci UMF-uri din țară, precum și cel de universitate multiculturală, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011”, a postat rectorul UMFST Tîrgu Mureș. prof. dr. Leonard Azamfirei, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Republica Moldova, pe pagina oficială a universității. Totodată a lansat invitația la deschiderea noului an universitar, luni, 1 octombrie 2018.

(apărut în PUNCTUL 702)