Etichete

, , , , , , , ,


07-29-februarie-1.jpgCu mulți ani în urmă, scriam la Ziarul de Mureș, care în ciuda numelui era săptămânal, despre ”culți și desculți”. Pot spune că rubrica mea s-a bucurat de succes, cu toate că nu au lipsit nici persoanele care simțindu-se jignite mă trimiteau la ”scris vagoane”! Păstrez câteva din comentariile de atunci, unele au un umor aparte, cum altfel fiind scrise de ”culți și desculți”. Iată un articol păstrat ca prin minune, printre hârtii.

O vorbă veche spune că fiecare popor are conducătorul pe care îl merită. Nu comentăm asta acum, dar restrângem vorba asupra urbei: la astfel de aleși , astfel de alegători. Căci desculți au fost, desculți sunt încă ș-or fi în neamul românesc, nu-i așa?

Ca să testez vigilența tineretului care în acest an va fi chemat la urne , am pus o întrebare pe cât de simplă, pe atât de încurcătoare. ”Ce ați făcut anul trecut pe 29 februarie?!

Primul care îmi răspunde este P.I. un tânăr foarte sigur pe el și gata să mă taxeze pentru întrebarea mea atât de neinspirată.

  • Da de unde vreți să-mi amintesc ce am fîăcut? Ce știu eu? Am fost la școală sau am chiulit? Am fost la disco sau acasă cu prietena, că pe atunci încă aveam o prietenă care venea la mine…nu știu, zău că nu știu. Întrebați-mă altceva! – îmi spune și zâmbește încurcat. Îl sfătuiesc să se mai gândească, dar și să fie mai atent, anul acesta poate va ține minte. Mă privește cu ciudă, apoi ca lovit de trăznet, își dă cu mâna peste frunte!” Da, m-ați prins, februarie are 28 de zile!
  • Următorul întrebat, RM , un licean și el, e gata să-mi explice din fir a păr ce și cum și-a petrecut sfârșitul de lună februarie a anului trecut. Îi plac sporturile de iarnă și dacă era în weekend , sigur a fost la ski, la Sovata sau undeva mai departe, la munte. N-a fost în weekend? mă întreabă ca unul care e prea ocupat ca să țină minte asemenea lucruri mărunte. Ah, atunci nu are importanță! Dacă e o zi oarecare, nu contează. Doar wekendul e important, fie el și pe 29 februarie. ” Anul acesta va avea noroc să fie și 29 – pentru că anul trecut n-a fost, dar acum va fi și va pica și în weekend! Nu se supără nici el, dar nu mai zâmbește chiar atât de larg. Nu-i convine că s-a împiedicat de un ciot.
  • Ceva mai încolo găsesc o pereche de îndrăgostiți, care se manifestă în public , e drept, dar cu bun simț totuși. De ce să nu-i deranjez un pic? Ar mai lua o gură de aer, mă pune drăcușorul să-i trezesc la realitate cu o întrebare atât de simplă. Se uită mirați la mine, ca unii care tocmai au aterizat pe pământ. Se vede că se iubesc, privirea lor divulgă multe, se uită la mine zîmbând și aproape în cor îmi răspund: anul trecut nu a fost un an bisect! Nu? Mă mir și -i întreb, poate totuși a fost 29 februarie! Nu, nu! râd amândoi și băiatul, viitorul cap de familie , urmărit de ochii atenți și iubitori ai fetei răspunde: ”Suntem siguri că n-a fost pentru că ne-am logodit pe 28 februarie! Și a doua zi, pe 1 martie i-am oferit primul mărțișor de data asta logodnicei mele ”. Așa este. Cei doi studenți anonimi – între două examene și prinși în plasa lui Cupidon , nu s-au lăsat prinși de păcăleala mea.

Iată și răspunsul corect: Februarie are 29 de zile în loc de 28 de zile numai în anii bisecți. Anul bisect are 366 de zile în loc de 365. Ziua suplimentară este necesară odată la 4 ani din cauza că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg, iar fără ziua suplimentară anotimpurile s-ar deplasa ușor față de calendar astfel că în 700 de ani, iulie ar fi o lună de iarnă în emisfera nordică. Sau mai simplu: un an bisect este anul care este divizibil cu 4, exceptând cazul în care este divizibil cu 100 fără a fi divizibil cu 400. Simplu, nu?

(Publicat în Ziarul de Mureș, 2007)