Etichete

, , , , , ,


11407082_1463390337305559_4318959172397950831_n.jpgÎn România, ca în toate țările Uniunii Europene, învățământul constituie prioritate națională, urmărind în principal realizarea idealului educațional întemeiat pe tradițiile umaniste, valorile democrației și aspirațiile societății, contribuind în același timp la păstrarea identității naționale.

Instituțiile de învățământ cu un număr mai mic de o sută de preșcolari se organizează în cadrul unor unități de învățământ cu personalitate juridică.

Grădiniță subordonată

O astfel de instituție este Grădinița nr. 11 din Tîrgu-Mureș. Într-o vreme, aceasta  a funcționat într-o casă pe stradă Papiu Ilarian, care a fost între timp revendicată și retrocedată proprietarului. Din anul 2003, grădinița se află la parterul internatului din cadrul Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu„, din strada Papiu Ilarian nr. 37. (pe dealul ”Calvariei”). Programul de funcționare al grădiniței permite părinților să-și lase odraslele la grădiniță la prima oră, adică la 5.30, înainte de a merge la serviciu și să vină după ele, pâna la ora 17.00. Grădinița cu program prelungit are patru grupe, două la secția română și două la secția maghiară, frecventate de aproape o sută de copii, de care se ocupă opt educatoare  și trei îngrijitoare.

Directorul vrea sens unic

Având un bun renume, la grădiniță vin copiii de la distanțe mari din oraș sau chiar de la marginea Tîrgu-Mureșului, ne spune directorul liceului, Cioată Pantelimon, sub a cărui conducere se află și grădinița. Cu ce se mândrește grădinița, am văzut la fața locului, așa că am adresat întrebări doar despre eventualele probleme și neajunsuri cu care se confruntă grădinița. „Cea mai mare problema a noastră o reprezintă căile de acces. Accesul este dificil nu doar la trecerea de pietoni din față liceului, unde ar fi indicată circulația în sens unic, ci și în zona cantinei, care trebuie igienizată frecvent. La noi vin copiii din familii cu pretenții, de condiție bună, ne străduim să rezolvăm toate problemele care se ivesc.”, ne-a declarat Cioată. În legătură cu zvonul că liceul ar lua -o la vale, domnia-sa a precizat: „S-au făcut lucrări de consolidare a clădirii, au fost schimbate sistemul de canalizare și instalațiile sanitare, deci nu există nici un pericol!” De asemenea, directorul Cioată a mai adăugat: „Grădinița este de aplicațiuni, ceea ce înseamnă că elevele Liceului Pedagogic fac practică pedagogică în cele patru grupe ale grădiniței.”

Veteran de grădiniță

La grupa Fluturașilor condusă de educatoarea Stela Moldovan am găsit fluturașii, absorbiți de colorarea unui cocoș-deșteptător, pentru care foloseau cu multă îndemânare pensula și acuarela din dotare. Veteranul grădiniței este o fetiță, Tania Pop, care frecventează această grădiniță de la un an și șapte luni. „Am învățat să scriu și să citesc aici la grădiniță”, îmi spune ea. și ca să-mi demonstreze că nu minte, își scrie numele „în oglindă” ca să-mi fie mai ușor să-l citesc! La toamnă va merge la „Europa”, adică la școală și vrea să se facă doctoriță ca să îngrijească copiii. În timp ce admiram lucrările de artă ale copiilor, Tania ne-a povestit despre aventura ei de la Stânceni-Neagra unde a văzut o puma! După negocieri cu educatoarea, Tania a admis că totuși s-ar putea să fi fost un râs, deși nu e exclusă nici varianta cu puma!

Centura galbenă

Un alt copil foarte vorbăreț din grupa Fluturașilor este Pop Bogdan Flavian, care are 6 ani și 8 luni și este luptător la karate Dragon Do. De două ori în fiecare săptămână Bogdan face antrenamente de karate, „nu știu exact zilele, dar când ne spune antrenorul” . Vorbăreț este, dar nu și lăudăros, așa că aflăm de la educatoarea lui că a câștigat mai multe premii la karate și că deține centură galbenă. La Cluj-Napoca și la Slobozia a luat locul întâi, iar la Mediaș locul trei pe țară. De unde vine pasiunea pentru sport la o vârstă atât de fragedă, aflăm tot de la Stela Moldovan. „Bunicul lui Flavian, Valentin Pop, a fost antrenor la handbal…”Așa se explică, deci! Când va fi mare, Flavian vrea să se facă „pădurar cu TAF-ul.” Îmi explică de ce și-ar dori să meargă „cu TAF-ul, nu cu TAB-ul” și că își va lua o botă, ca să se apere dacă vine lupul”.

Părăsim grupa fluturașilor care continuă să coloreze penele cocoșului dezbătând problema pădurilor de la Stânceni. Oare câți copaci va tăia și câți va planta Flavian când va fi mare?

(Articol publicat în Zi de Zi , 2008)