Am postat din timp, că se reiau exercițiile de alarmare și am pus și explicațiile pentru cele 4 variante dintre care una ar putea fi auzită miercuri, între orele 10 și 11. Orice alt sunet de sirenă, în afara acestui interval, trebuie luat în serios. Dar dacă ceva nasoale se vor întâmpla exact în intervalul exercițiilor și populația obișnuită că e miercurea sirenelor, nu va reacționa de niciun fel, ”pentru că exercițiile sunt pentru verificarea sirenelor, populația nu are treabă!

N-aș putea spune de câte ori am postat știrea despre aceste exerciții în ultimii ani, dar încă n-am fost în stare să le învăț semnificația. Nepăsarea sau glumele celor care au râs de aceste postări: ”iarăși sirene?” m-au molipsit și pe mine. Pe lângă astea, mai mult cred, că m-a blazat inutilitatea exercițiilor!

Să zicem că în cele din urmă fac un efort și rețin cumva: 3 ori 31 cu pauze e prealamare, 15 ori 4 cu pauze înseamnă atac aerian, 5 ori 16 cu pauze anuță dezastre și cel mai simplu, pe care încă nu l-am auzit un sunet lung de 2 minute înseamnă încetarea alarmării.

Spuneam că învăț semnificația sunetelor. Îmi amintesc și de recomandările dintr-o carte veche , ce e de făcut în asemenea situații. De pildă una zice săți iei trusa de supraviețuire și să te refugiezi în cel mai apropaita adăpost antiaerian. Și aici deja ne oprim! Unde sunt adăposturile? Unde trusa? În caz de cutremur să nu ieși pe scări, să nu mergi cu liftul…să te ascunzi sub tocul ușii! Glumesc! Nici musca nu ar fi în siguranță acolo!

Și uite așa, te resemnezi. Asta e!