Printre oamenii care au îndeletniciri considerate normale, sunt alții care se ocupă de tot felul de clasificări. Aceștia sunt statisticienii, potrivit cărora românii sunt printre cei mai duși cu pluta dintre europeni.

Nu vă speriați, nu excelăm, ocupăm doar locul trei. De la coadă. Motivul? Locuim în condiții proaste, trăim din venituri mici, suntem predispuși la depresie, așa că nu-i de mirare că și în statisticile făcute de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Calității Vieții și a Copndițiilor de Muncă ne situăm în grupă cu bulgarii.

Înainte de 89 parcă bulgarii o duceau mai bine. Aveau de toate, de la nisipul de aur până la aspiratoare. Mai țineți minte contrabanda cu beteurile? Fumătorii știu despre ce vorbesc. Emisiunile televiziunii bulgare ne doreau ”lecca noche” după miezul nopții, pe când Bucureștiul, după două ore de osanale la adresa conducătorului iubit, trăgea cortina.

Acum suntem … la fel de fericiți. Potrivit statisticilor. Ne lipsesc câteva din cele cinci lucruri considerate strict necesare precum încălzirea, o vacanță pe an, carne la două zile, haine și mobilă nouă. Celor bogați – de obicei- le lipsește doar unul. Și atunci o iau razna.

Se dezbracă în scopuri antidrog, se însoară ca să poată divorța, dispar fără urmă, pică de la etaj, pierd, câștigă, fac ei ceva ca să ajungă la știrile de la ora ceaiului britanic. La polul opus sunt cei care tâlhăresc, violează, sparg mașini, magazine, ucid, se sinucid, ori își dau foc.

Iar statiscienii constată: românii sunt niște smintiți. Dar noi știm că nu-i chiar așa!

(Editorial. 1 dec. 2008)