Potrivit

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) strategia Suediei ar putea fi model pentru viitor privind gestionarea infecției cu noul Corona virus. În opinia ofițerului OMS pentru gestionarea crizelor, Michael I Ryan, există o percepție, că Suedia nu a introdus nicio măsură, că a lăsat doar boala să se răspândească. O percepție greșită, spune el.

Încrederea în populație

Ceea ce a făcut Suedia diferit față de celelalte țări a fost încrederea în populație, bazată de relația cu cetățenii și pe capacitatea și disponibilitatea cetățenilor de a implementa distanțarea fizică și păstrarea regulilor.

Și aici Suedia este un model

”Cred că, dacă vom ajunge la o nouă situație normală, Suedia poate reprezenta în multe moduri un model pentru viitor”, a spus Michael J Ryan. Când țările lumii își vor redeschide societățile, va trebui să ne adaptăm la o perioadă în care relațiile noastre fizice și sociale sunt limitate de prezența virusului, spune Michael J Ryan. Și aici Suedia este un model. Va însemna o adaptare a modului nostru de viață și cred că suedezii văd cum să o facă în timp real.

”Au implementat o politică de sănătate publică în parteneriat cu populația. Ei au testat, au crescut capacitatea de terapie intensivă destul de semnificativ, iar sistemele lor de sănătate au rămas întotdeauna în capacitatea lor de a face față cazurilor pe care le-au avut”, a spus Michael J Ryan. Faptul că o mare parte din decese legate de Covid-19 s-au produs în casele de bătrâni din Suedia, nu este specific pentru Suedia!

Serviciul medical a primit laude

 • Prin martie au început să se dubleze paturile la Terapie Intensivă. Niciodată nu au fost ocupate mai mult de 60%, dar ei erau pregătiți.
 • Au fost primite toate urgențele de altă natură, de testare, unele care nu erau urgențe au fost replanificate, multe la cererea pacienților care nu voiau să meargă la spital în perioada epidemiei.
 • Graficul de mai sus arată evoluția deceselor cauzate de Covid în perioada martie -mai. Un singur caz este în categoria vârstei de sub 9 ani, majoritatea sunt din grupa de vârstă 80+ Este vorba de persoane de la casele de bătrâni, toate având alte comorbidități.
 • Populația este mulțumită de gestionarea crizei, deși oficialitățile nu se laudă. Dintre măsurile luate pentru prevenirea infecției cu noul virus amintim interzicerea grupurilor mai mari de 50 de persoane și respectarea igienei personale
 • În rest totul se desfășoară normal. Și la spitale s – a revenit la normal. Școlile, grădinițele n -au fost închise și funcționează. Restaurantele în aer liber sunt deschise și se recomandă să stea la o masă doar familia sau două persoane. Distanțarea se păstrează între mese.
 • Oficialitățile ne recomandă să păstrăm regulile în continuare. La intrarea în magazine e dezinfectant pentru mâini. Nu se verifică temperatura, se consideră ceva umilitor. Omul dacă e bolnav stă acasă. Lumea respectă distanța și în magazin.
 • Se recomandă persoanelor vârstnice să iasă la aer. Nimeni nu poartă mască nici înăuntru, nici afară. Ei spun că purtarea măștii nu este benefică.
 • Nimeni nu te întreabă unde mergi, nu s-a cerut niciodată declarație.
 • Se recomandă ca până la sfârșitul lunii să evităm deplasările cu mașina dincolo de limitele regiunii, asta însemnând 2 ore dus cu mașina și două ore întors.
 • Granițele nu au fost închise. Din orice țară membră UE se poate veni în Suedia, doar cei din afara UE au interdicție până-n 15 iulie.
 • Dacă au procedat corect sau nu, vom afla peste un an, doi. Aici în Suedia vorbesc specialiștii în sănătate, primul ministru ia măsuri pe linie economică. Ei mulțumesc oamenilor că sunt înțelegători și parcă își cer scuze că trebuie să treacă prin astfel de momente. Primul ministru nu a luat nicio decizie fără să o dezbată cu opoziția și să ajungă la un consens.
 • Până aici au avut dreptate. Au zis că va fi de lungă durată, că nu pot să închidă totul, că va greu. Dar trece cumva!

(Mulțumiri L.D. pentru informații)