Aşa cere tradiţia. Să fim veseli şi încrezători că anul ce vine va fi mai bun decât cel care se încheie peste câteva ore. Cu puţin efort şi un dram de nebunie ne putem imagina orice.

Ne putem imagina, de pildă,  că odată cu fila întoarsă din calendar, ne vom trezi într-o ţară ca afară! Într-un oraş civilizat, unde se ajunge uşor, pe calea aerului, pe şosele bune sau cu un tren rapid.

Unde toate străzile sunt curate, chiar cele şi de după blocurile gri, termoizolate pe sărite. Un oraş în care  deşeurile se colectează selectiv. Unde nu vezi niciun copil târându-şi după el sacul umplut cu peturi murdare. Parcurile sunt parcuri, cu bănci la umbra copacilor, iar spaţiile verzi nu sunt transformate în parcări. Pietonii circulă în siguranţă pe trotuare şi ajung teferi pe cealaltă parte a drumului.

La magazinul din colţ preţul alimentelor nu creşte cu un leu de la raft până ajungi să-le plăteşti. Cardul de sănătate nu se blochează niciodată, se găsesc medicamente şi nimeni nu stă la cozi interminabile ca să-şi achite dările către stat ori să rezolve vreo problemă cu autorităţile.

Prin ferestrele şcolilor, larg deschise spre mileniul trei, pătrunde vântul schimbării. Copiii învaţă din manuale noi, numai lucruri folositoare. Nu se mai văd elevi gârboviţi sub greutatea rucsacului demn de o expediţie în Himalaya. La catedre nu găseşti decât oameni care au chemare pentru profesia de dascăl…

În Consiliul Local se lucrează într-o atmosferă prietenească, constructivă, pentru binele cetăţenilor. Fără jigniri, cu transparenţă totală şi cu dotările tehnicii demne de secolul XXI.

Să mai visăm?

Sorcova, vesela, să trăiţi ca să dăm de capăt luptelor cu morile de vânt, înainte să-mbătrâniţi! Să trăiţi, să trăiţi, întru mulţi ani fericiţi, şi ca pomii să-nfloriţi! La anul şi la mulţi ani!

Erika MĂRGINEAN

Publicat în PUNCTUL 612

UPDATE: Și să mai visăm că anul acesta vom scăpa de Corona, că nu vom uita cu desăvârșire vechile legături între părinți, copii și bunici. Că vom merge din nou la școală, la teatru, la spectacole, la cinema, la plimbare fără mască pe față…fără declarație pe propria răspundere, fără amenzi că n-ai ajuns la ora 23 acasă…