Subiectul zace în colbul străzii. De pildă acesta.

Mai nou apar în cutiile poștale niște fluturași.O fițuică multicoloră, promovează o firmă, cu site și număr scurt de telefon, care oferă soluții de creditare ”pentru toată lumea!”

Și nu oricum, ci rapid! Ilustrația sugerează doi bătrânei care au obținut deja împrumutul mult lăudat, judecând după pușculița (porofel?) din mâna bătrânei. Nu mi se par fericiți oamenii, îi văd chiar îngrijorați.

E de înțeles, dacă aruncăm o privire peste exemplul de împrumut prezentat pe fluturaș. Bieții oameni dacă ar avea nevoie de 1000 de lei, i-ar primi rapid, contra unei rate lunare de 284 de lei, plătibile timp de 7 luni! Astfel la sfârșitul perioadei, împrumutul restituit ar fi ajuns la 1988 de lei, adică cu 12 lei mai puțin decât exact dublul sumei împrumutate!

Cel mai mic împrumut e de 700 de lei și urcă până la 6000. Aprobat în 60 de minute, pentru tinere zâmbitoare, judecând din nou după ilustrație. De pe verso. În cazul prezentat, zglobia ar putea împrumuta 1500 de lei, pe 25 săptămâni, adică 6 luni și o săptămână. Rambursarea creditului se face săptămânal ( unde se plătește așa?) cu câte 115 lei rata, la final doar 375 de lei o despart de dublarea sumei împrumutate! Wao, nu-i așa?