Etichete

, , , , , ,


Trebuie să-i dau dreptate lui eugen-b, dar nu în totalitate. Tot ce a scris în comentariul său la postarea ”Ghiseu.ro acest bau-bau” – pe cel mai pesimist ton posibil, poate fi adevărat în măsura în care nu vorbim de Ardeal.

Așa cum am precizat în articol, ghiseul.ro funcționează cu succes-zic eu- de zece ani. Am menținat că procedura ca la orice început a fost greoaie, acum fiind floare la ureche.

Întradevăr e o problemă să nu ai smartphone, laptop sau calculator. Mă aflu în fericita situație de a nu cunoaște lipsa lor. (sper să nu aflu niciodată cum ar fi fără ele!). Dealtfel cu ajutorul lor mi-am câștigat existența.

În anii de după Revoluție, când majoritatea se ocupa de vânzare- cumpărare, televizoare color, blugi, second hand de tot felul, noi am ales calculatorul. Second hand era și acesta, ce-i drept. La început a fost mai degrabă un suplinitor al mașinii de scris, neavând Internet, articolele scoase pe imprimanta HP le expediam în plic timbrat de la Poștă!

Am intuit că viitorul va fi digitalizat, ori nu va mai fi deloc. (scuzată să-mi fie parafraza_

Înțeleg reticența conservatorilor. Mulți vor să vadă, să simtă cu mâna bancnotele pentru care au muncit o lună de zile, să pună chitanța la dosar că nu se știe niciodată, poate că o va cere careva funcționar la cine știe ce plată la vreun ghișeu… Știu, mai sunt funcționari care vor originalul și copia după nu știu ce document, sau plata online se face la etajul doi…

În țara în care sunt localități fără curent electric, unde sunt școli cu buda în fundul curții, e greu să ajungi din urmă țările civilizate. Fraza asta îmi va ridica în cap cel puțin sudul țării!

Degeaba ne ascundem de după deget. Trebuie spus lucrurilor pe nume. Fără educație și fără voința pentru schimbare nu vom depăși starea de ”lascămereșașa”.

Direcția spre care ne-ndreptăm asta e, chiar dacă se face mare caz de protecția datelor personale. E cam târziu. De câte ori v-ați dat actul de identitate la votare? Dar CNP-ul ? V-ați gândit în câte locuri apare? Adresa, numărul de telefon, amprenta, fotografia…multe le-am distribuit benevol.

Ar fi multe de povestit. Dar de ce să nu recunoaștem și să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului? Pe lângă tot răul de care povestea eugen-b, există o grămadă de facilități. Vorbeam de Ardeal. Dacă ai primit banii pe card, nu trebuie să dai fuga ”la perete”, pentru că poți plăti cu cardul cumpărăturile la magazin, consumația la restaurant, transportul cu taxiul ( e drept nu toate au POS), utilitățile…Trebuie să ai și cash, la piață ar fi greu să plătești pentru firul de pătrunjel cu cardul…

Card, citit invers înseamnă drac. Banii sunt ochiul …dracului. Mai știți cât circ a fost din cauza cardului de sănătate? Afacerea cuiva sau nevoia de modernizare? Expirate de mai bine de doi ani…de câte ori a blocat ”sistemul”…aici chiar am avea multe de povestit!

Revenind la cardul bancar….eugen-b, imaginează-ți că stai comod, așezat în fața calculatorului (chiar și cu Windows 7 , numai să ai internet) și iei legătura cu furnizorii, achiți facturile, comanzi mâncare, haine, pantofi , electrocasnice…îți tastezi datele de pe card (apare pe monitor tot ce ai de făcut), urmezi indicațiile și gata! În cinci minute ai și uitat! Indiferent de vremea de afară! Fără să te îmbraci, fără să traversezi tot orașul ca să -ți achiți dările!

Mâine despre hackeri!