Pe când internetul de la noi purta pantofi pentru copii, (adică era pe la începuturile sale) am avut surpriza să nu-mi pot accesa poșta electronică. Nu rețin detaliile, știu doar că după un timp, am primit mesaje de la cel care mi-a spart contul. Din vorbă-n vorbă, după rugăminți, am reușit să-mi recuperez contul și m-am grăbit să-mi schimb parola, deși nu aveam nicio certitudine că nu ar putea să mi-l spargă din nou!
Întâmplarea a făcut ca peste câțiva ani să povestesc cu el, pe messenger. Nici acum nu avea un nume real, am convenit să zicem că ar fi din Turcia și m-a asigurat că nu se mai ocupă de spartul conturilor. Se ocupa cu asta în tinerețe, din curiozitate, ca să-și încerce cunoștințele de informatică. Din fericire a înțeles că emailul acela era important pentru mine, aveam acolo articole, imagini, declarații, interviuri…Pe scurt am avut norocul de a întâlni un hacker inocent!
A urmat epoca nigeriană.
Hackerii nu s-au mai obosit cu spartul conturilor, au trecut la metode mai simple. Aproape săptămânal primeam niște scrisori ba că sunt fericita câștigătoare a unui concurs de care nici nu auzisem măcar, ba că m-a pălit norocul de fi moștenitoarea unui nene putred de bogat, necăsătorit și fără neamuri. Ar fi trebuit să cred povestea cu bietul om bogat care și-a dat obștescul sfârșit într-un accident de avion. Angajatul băncii care mi-ar fi vândut pontul contra unei sume modice mi-ar fi asigurat o avere fabuloasă! Asta era povestea, iar datele mele mi le-aș fi dat benevol, în speranța unui câștig nesperat!
Și de aici începând inventivitatea impostorilor s-a dezvoltat, fără limite. Ei încearcă, iar hapsânii ”pun botul”.
eugen-b? Potecuță? Hackerii voștri cum au fost?
Ca sa-ti „sparga” un hacker contul trebuie sa-l lasi (sa-i creezi conditiile). Daca intre tine si el (hacker) interpui doi antivirusi inainte de a deschide un mesaj trimis de o persoana necunoscuta ai sanse sa nu te pacaleasca. Prima regula: Nu deschide mesajul de la persoana necunoscuta! Dar atunci cand esti o persoana de mass-media este greu sa te feresti de heckeri si masurile de protective sunt mai multe. Eu nu am fost pacalit pana acum si sper sa nu fiu. Hackerul obisnuit cauta sa-ti afle Contul Bancar indeosebi dar daca nu le furnizesi aceste date, trece la altcineva (acuma sunt „virusi” care pot ramane „ascunsi” si o perioada lunga de timp pana te „scapi” pe Net despre ceva personal, de aceea trebuie sa nu furnizezi date (bancare) chiar daca ti le cere …Banca. Te duci personal la Banca daca se schimb conditiile dintre Banca si tine. Avand relatii in mediul bancar aflu de multe ori de „atacurile” date de hacheri si aflu de masurile ce se impun. Succes!
Cu ăia de pe mail care au tot vrut să mă îmbogăţească n-am avut discuţii, am refuzat prin delete şi am rămas cu gândul la cum am ratat şansa vieţii mele 😀
Ăsta care ne-a terminat 5 calculatoare la muncă a fost mai direct, n-a întrebat nimic, n-a oferit nimic, a lovit şi a cerut răsplată pentru a ne debloca ce-a blocat. Am chemat un băiat deştept care-a zis că hackerul a fost cam prostuţ, că n-a folosit codul ăla cel mai tare, a deblocat tot şi gata. Deci a fost o relaţie de scurtă durată şi asta 😀
Uite> Pentru asigurarea securității și confidențialității datelor existente în factură, poți accesa facturile Digi numai după inserarea ultimelor 6 cifre din CNP-ul titularului de contract.
Cu bine,
Digi
sau> Stimate proprietar,
te anuntam ca in data de 06.08.2021 a fost emis Avizul de Plata nr. 0…….. in valoare de ……lei, pentru locul de consum situat in str. ……….bl. …., ap. …
Detalii: …… lei cheltuieli comune pentru luna Iulie/2021, termen de plata 30.08.2021.
Plata avizului se poate efectua si la caseriile BRD ……., program Luni-Vineri 9:00-17:00.
Caseria asociatei, program marti si joi 17:00-19:00, accepta si cardurile bancare Visa, MasterCard, Maestro.
Va multumim anticipat pentru plata dumneavoastra.
IMPORTANT: prezentul mesaj contine cod de conectare. Un click sau o atingere pe imaginea logo te conecteaza automat cu site-ul asociatiei, direct in sectiunea INFO.