Vrând -nevrând, am să-l provoc din nou la comentarii pe stimabilul eugen-b. Mai am câteva exemple din zona digitalizării.
Dacă ai nevoie de o rețetă de la medicul tău de familie, în zona noastră, îi trimiți solicitarea pe adresa cabinetului și în scurt timp vei primi în cutia ta de poștă electronică rețeta. Apoi suni la farmacie și te intereesezi dacă au medicamentul de care ai nevoie. Dacă nu au, fac comandă. Tu le trimiți rețeta pe adresa lor de email și nu-ți rămâne decât să te duci ca să-l ridici și să-l plătești. (cash sau cu …cardul!)
Poți cere o programare -online-de la medicul de familie pentru bilet de trimitere la un medic specialist. Te duci cu cardul de sănătate apoi în ziua și ora programată, ca să nu stai la coadă (recunosc, trebuie să fie dureros pentru nostalgici).
Și încă un exemplu, bănuiesc la fel de șocant.
Vrei să faci niște analize de laborator, contracost. Te programezi -online- la ora din ziua aleasă dintr-un tabel unde vezi exact ce locuri libere au mai rămas. La ora aleasă te duci la laborator, durere, iar nu ai ocazia să stai la rând pentru că aproape la secundă se respectă programarea. Și acum să te ții tare: rezultatul ți se trimite …ai ghicit, online pe adresa ta de email. Securizat, nu te agita! Doar tu poți avea acces ( user, parola) la contul tău în care ai evidența analizelor!
Spunea cineva că statul la coadă e un fel de socializare pentru cetățeni.O fi, dar asta probabil înainte de 20-20. De atunci se păstrează distanța fizică. Cei mai tineri stau cu nasul în telefoanele lor, cei mai în vârstă…țin evidența noilor veniți, ciulindu-și urechile ca nu cumva să se bage cineva înaintea lor! Stau mai prost cu auzul, cu buzele ascunse sub mască nu prea pot socializa. Așa că…teoria asta cu socializarea pică. Și atunci nu-i mai bine să faci online ce se poate rezolva online și-ți rămâne timp de socializare cu cei apropiați, pe teren propriu, fără mască. Deocamdată?
La noi medicul de familie vrea sa te vada „in persoana” (binenteles, dupa o planificare bine stabilita ca sa nu stai la rand). Mod de lucru in orasul nostru: Se da telefon, esti planificat, te duci cand esti planificat, doctorul te consulta, iti prescrie reteta, te duci la Farmacie, iti ridici medicamentele prescrise (binenteles, cei care sunt „nedeplasati” vine Medicul de familie acasa si se schimba sistemul – dar acestia sunt „exceptii”. Au fost multi „bolnavi inchipuiti”, cred, si doctorii au dat cu „subsemnatul” de prea multe ori, asa ca nu mai sunt dispusi sa-si riste cariera. Dar si asa cum spuneti dvs. ca primesti medicamentele prin email, dar nu ati spus cum faceti sa trimiteti si …cardul de sanatate la Cabinetul Doctorului (familial sau de specialitate). Deoarece, daca risti sa-ti lasi Cardul de sanatate la Doctorul familial si tu ai nevoie de o reteta de la Medicul de specialitate, trebuie sa-l duca cineva la el, in plus, daca esti accidentat, de ex., medical de la UPU ar prefera sa ai la tine Cardul de sanatate pentru a afla ce „antecedente” ai, etc. Binenteles, cand ai nevoie doar de medicamentele curente, riscul Medicului de familie sa greseasca medicatia este foarte mic si poate renunta la prezenta fizica a ta, dar cineva tot trebuie sa realizeze legatura dintre tine si dispozitivului (a se citi: interfata care citeste datele personale si Arhiva Doctolului respective), fara de care nu poate justifica reteta prescrisa pentru tine si Casa de Sanatate (Casa de Pensie) – pana la urma tot se ajunge la bani (si birocratia este suverana aici). Legatura cu Farmacia preferata este dupa cum si-o face fiecare, asa ca nu discut procedeul de recuperare a medicamentelor proprii. Iar, Analizele de laborator depind de „puterea banilor” ce ii ai. Daca ai bani si iti permiti sa faci analizele la „Particular” nu stai la rand, dar daca iti numeri banii din punga se intampla sa mai astepti si la rand, sau esti planificat sa vii la Laboratorul respectiv cand nu mai este nevoie (intai si la cele „de Stat” se fac „peste rand” analize – ca doar sunt „fara bani”). Si aici ajungem la problema … mai avem nevoie de Cabinetele, Spitalele, Laboratoarele de Stat (ca doar in Occident au fost desfiintate aproape in totalitate. Cei de la USR doar asa au primit Ordin de „afara” … dar nu facem „politica” acuma.
Să le luăm…pe rând. Programarea la medicul de familie se face telefonic. Ar fi aiurea să mergi la cabinet, să stai la rând -neavând programare trebuie să rămâi ultimul, ca să te programeze pe data viitoare! Dacă ai o urgență suni la 112 (SMURD), dacă e urgență mai puțin gravă, ( sună aiurea, dar înțelegi ce vreau să spun), suni la medicul de familie, care se presupune că te cunoaște cât de cât și te poate îndruma încotro s-o iei.
De când cu pandemia-stare de alertă- mai ales în caz de boală cronică, doar prelungește tratamentul, deci îți trimite rețeta după planificarea făcută. Sistemul nu eliberează decât o singură rețetă la 30 de zile din același medicament.
Asta e o altă poveste, pentru că unele luni au 31 de zile, mai sunt și sărbători legale, astfel că se poate întâmpla ca bolnavul cronic să rămână fără medicamente din cauza planificării decalate din motivul de mai sus amintit. (da, iar e vorba de bani, pentru că va trebui să-ți cumperi câteva pilule până la eliberarea rețetei. Sau să te descurci!)
La intrarea în farmacie, (se intră doar cu mască, păstrând distanțarea, cel mult două persoane – în funcție de spațiu desigur), este un afiș: vă rugăm să transmiteți rețeta online!
Nu trebuie să mai repet sunt adepta onlineului!
La analize…întradevăr ai facilitățile descrise în articol dacă plătești pentru ele și mi se pare normal. Dar, tot la fel poți merge și cu bilet de trimitere eleberat pe baza cardului de sănătate , valabil parcă 90 de zile, dar îți asumi riscul să nu mai fie fonduri și să fii reprogramat pe luna viitoare. Aici sunt cozile de care spuneam. Și la privat poți merge cu bilet de trimitere, dar te primesc în limita fondului existent.
Da…Aș vrea și eu să fie și la noi ca în filmele americane. Ai o problemă, vine medicul acasă, te consultă, îți prescrie rețeta, pleacă după o strângere de mână. Pentru că acest tratament ți se cuvine, având asigurare de sănătate.
Cel mai bine ar fi să nu avem nevoie de medici și analize decât pentru prevenție! În rest să fim sănătoși și să auzim de bine!