Etichete

,


Cei care v-ați născut cu câțiva ani buni înainte de ’89 într-o familie obișnuită, probabil ați avut o copilărie obișnuită. Școală, activități extrașcolare, mese în familie, defilări și festivități, excursii și tabere, vacanțe și concedii cu părinții. Cârcotașii să adauge cozi infernale, întuneric și frig în case. Știrile atent selecționate pe care le auzeați la radio vorbeau despre realizările mărețe ale socialismului, la fel și vizitele televizate ale ”conducătorului iubit”.

Poate că nici nu v-ați gândit că dincolo de granițele țării există o altă lume. Poate că uneori v-ați și bucurat că la noi nu sunt greve, ciocniri violente cu forțele de ordine, că nu sunt războaie, că nu se întâmplă accidente și uite ce copilărie fericită avem!

V-am adus aminte de acele vremuri nu din nostalgie după anii pierduți, ci din dorința de a deschide larg fereastra, după ce – în sfârșit – vom închide ușa trecutului! Suntem în mileniul trei! Înțeleg nevoia de credință, tradiție, ”păstrarea cu sfințenie”, dar nu mai putem trăi ancorați pe vecie în ”lascăibineșașa”!

A căzut cortina de fier! Ați avut ocazia să auziți măcar despre un altfel de trai. Milioane de români (înțeleg aici cetățenii țării indiferent de etnie) au plecat în lumea largă. La muncă – temporar, alții definitiv. Cei care se întorc și povestesc despre lucruri considerate normale ”dincolo”, nu prea sunt crezuți. E prea frumos ca să fie adevărat.

Da, au și ei faliții lor, dar pentru majoritatea locuitorilor care vor o viață obișnuită sunt șanse la o viață normală! Își permit educație, muncă și distracție. Și vacanțe peste hotare. Și tratamente medicale. Și ei tind doar spre perfecțiunea rezervată zeilor, dar nu sunt la ani lumină de ea!

Știu, la etichetare suntem primii. E mai simplu să – l huidui și să-l faci în fel și chip pe cel care ar vrea să schimbe ceva, decât să-ți pui mintea la contribuție și osul la treabă! Avem de un secol deja o țară bogată și frumoasă! Împreună suntem puternici, degeaba tot repet. Le facem jocul celor care ne vor slabi. Divide et impera – funcționează perfect.

Haideți să ne imaginăm, pentru a câta oară?, că ne-am deșteptat! Am deschis larg ferestrele! Nu mai jignim Creatorul târându-ne în patru labe! Nu mai pupăm oase moarte! Mai construim și niște spitale, câteva școli. Învățăm să fim mai buni! Dacă se poate mai des decât de Paște și de Crăciun! Mai lăsăm din mândrie și ne uităm prin lume, ce se poate învăța, ”implementa” dacă vă place mai mult, de la cei care au depășit etapele astea din care singuri nu putem ieși!

Avem tineri care sunt cei mai buni din lume la matematică! Îi lăsăm să plece. Informaticieni. Medici. Constructori. Nu vreau să-i oprim cu forța, deși așa înțeleg unii democrația, dar să le creăm posibilitatea de a profesa în țară! Dacă ar vedea Dumnezeu cum ne batem joc de chipul și asemănarea sa, ne-ar mătura ca pe niște pioni de pe eșichier! Numai că….

și el se uită acum în altă parte!