Etichete

,


De o vreme încoace într-un apartament nelocuit, după miezul nopții se aprind toate luminile. Prin geamul larg deschis din bucătăria transformată în living, se aude zgomotul unor cărți de joc trântite pe masă.

Parcă o mână nevăzută ar desface doze de bere, alta ar deschide o sticlă de băutură. Clinchet de sticle așezate pe masă. Se aud voci în liniștea nopții. Discuția din ce în ce mai animată depășește limita decibelilor admiși de lege. Explozia de râsete te duce cu gândul la stadion! Un hăhăit nesigur închide vacarmul, semn că omul a percutat cu întârziere.

Greu de crezut, dar nu sunt fantome. Judecând după râsete, pot fi oameni obosiți, pe care adrenalina nu-i lasă să se relaxeze. Mai bagă o carte, ceva de băut și râd din orice, ca proasta-n târg. ( e o figură de stil, nu vreau să jignesc pe nimeni).

Problema nu ar fi că discută, că râd zgomotos…în definitiv sunt într-un apartament, probabil inchiriat pe bani frumoși. Se simt ca acasă. Nici asta nu-i o crimă. Au probleme cu potențiometrul! Cu bunul simț. Ori sunt neobișnuiți cu distanțele mici de la emițător până la receptor. Altfel de ce ar țipa de parcă ar fi la zeci de kilometri de tovarășul de pahar? Ei știu ce discută atât de interesant, păcat că la cei treziți din primul somn, nu ajung decât zgomotul unor vorbe necizelate și hăhăitul provocat de ele.

Distracția se stinge peste câteva ore, cu puțin noroc ”fantomele” dispar înainte de ora patru. Râmâne durerea de cap de a doua zi, provocată de nervi, nesomn și întrebarea retorică: până când?

UPDATE:

Din 26 ianuarie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 192/2019, pentru completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care erau în vigoare prin Legea nr. 61/1991.

  • amenda ajunge până la 1.500 de lei pentru persoanele care deranjează liniştea publică sau produc zgomote în zonele de locuit între orele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00.
  • Pentru repetarea ofensei într-un interval de 24 de ore, aceste amenzi pot urca până la 3.000 de lei, sau pedeapsă cu 70-120 de ore de muncă în folosul comunităţii.