Etichete

, , , , , ,


Înainte ca ghena să fie înghițită de mormanul de gunoaie, luni seara s-a întâmplat minunea. Au blocat strada un buldozer, un utilaj cu remorcă și o autoutilitară mare cât un munte. Niște lucrători de la salubrizare, sub lumina ledurilor de pe stâlpii de iluminat public, s-au pus pe treabă. Zgomotul produs de utilaje periodic a fost acoperit de vocile lucrătorilor. Au muncit o oră bună, fără întrerupere, ca să strângă recolta celor 7 zile…

Dacă până acum veneau zilnic, aproape la aceeași oră, de 7 zile n-au mai venit!

Oare de ce?

Problema salubrității nu e o noutate. Aveam un proiect cofinanțat din fonduri europene încă din 2009. Asta ca să nu mergem înapoi prea adânc în timp.

Teoretic de pe atunci colectăm ”selectiv” deșeurile. Vă puteți imagina de câte ori a fost reluat și înfrumusețat proiectul? Cum a fost el îmbogățit cu ”sistem integrat”, cu parteneriat, cu ședințe peste ședințe! Cum a culminat apoi totul cu sloganul Viitorul depinde de tine! Cum a fost el promovat prin Caravana Viitorului!

Pentru conștientizarea și educarea populației, echipa caravanei a vizitat localitățile din județ, a organizat evenimente interactive, concursuri, demonstraţii practice pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Prima serie a caravanei s-a desfășurat în iunie-iulie 2012, iar cea de-a doua s-a încheiat în decembrie 2013.

S-a încheiat?! Oare?

Acțiunea de aseară a fost precedată de o conferință de presă din care am aflat că ”Ne confruntăm cu o situație gravă pe care o vom rezolva cât se poate de repede. Vom solicita tuturor instituțiilor abilitate să ne fie alături în această perioadă și să rezolvăm împreună situația! ” Viitorul…depinde!

Polițiștii locali și inspectorii primăriei monitorizează deja situația aplicând aproape 100 de amenzi operatorului. Să înțelegem că operatorul, deși a câștigat licitația nu vrea să muncească?

Acest operator indisciplinat, potrivit contractului semnat cu Primăria, ar fi trebuit să se prezinte cu cele declarate în ofertă. Pentru asta a avut la dispoziție 90 de zile. Din câte am văzut, au măturat și au stropit străzile lucrătorii purtând veste reflectorizante și au ridicat zilnic gunoiul menajer cu utilaje noi, puternice…După 150 de zile însă, ca din senin au apărut neînțelegerile. Proteste, gunoaie…Ceva nu pușcă. Ce interese se ascund? Cine instigă și ce se urmărește?

După calendar am fi în 2022. Viitorul depinde de noi. Iar noi suntem blocați în Mașina Timpului!