Etichete
Navigând printre textele pe care le credeam pierdute la un moment dat, m–am bucurat să-l descopăr pe acesta:
O meserie cu o denumire care suna bine si i se potriveste de minune unui cinefil este meseria de proiectionist de filme. Cand va duceti la unul din cele doua cinematografe existente inca in oras, de cate ori va ganditi oare cum apare filmul pe ecranul mare de pe perete? De unde vin raza de lumina care se transforma miraculos in imagine si sunetul care umple toata sala? Cine nu si-ar fi dorit in copilarie sa intre in cabina de proiectie? Cine nu ar fi fost curios sa vada ce se intampla dincolo de gemuletul acela mic de unde curgea filmul, care uneori se mai si rupea, dar fluieraturile celor din sala faceau ca prin minune se reapara imaginile!
Pentru a vedea secretele proiectionistului, am intrat in cabina de proiectie de la cinematograful Arta din Targu-Mures.
Mircea Moldovan este licentiat in contabilitate informatica de gestiune, fara nicio legatura aparent cu meseria de proiectionist, dar daca ne gandim ca este fiul celui care a fost 33 de ani sufletul cinematografului, Ioan Moldovan, imediat se face legatura. Crescut in atmosfera cinematografului, nu se putea sa nu-l prinda si pe el microbul proiectiei de filme! „Ioan Moldovan din 1963 a fost sectorist, apoi proiectionist, administrator, iar acum ca director de filiala isi asteapta decizia de pensionare!”, povesteste cu mandrie in glas despre precedesorul sau, Mircea Moldovan.
Cum ajungi proiectionist de filme?
O meserie care cere sa nu fii chiar afon la tehnica, poate fi usor insusita si de o femeie! Drept dovada sta proiectionista de filme Eva Suteu, care dupa terminarea liceului a facut un curs de calificare la Scola tehnica de cinematografie si tipografie nr.16 din Bucuresti. Sprintena, Eva se misca abila printre aparatele din cabina, deruleaza filmele, verifica starea tehnica, face lipiturile acolo unde e nevoie, si apasa pe tot felul de butoane spunand ca e foarte simplu tot ce face pentru ca ii place meseria!
„Noi am tinut cu dintii de cinematograful asta. Mi-e dor de vremea cand functiona cinematograful Pitic si veneau copiii cu scoala, de la gradinita si urmareau cu gura cascata aventurile lui Pic si Poc„-rade cu pofta si devenind serioasa isi exprima speranta ca desi „mall-urile vin cu tehnica moderna, cu cinematografe cu sunet surround, tot voi apuca si eu vremea cand va fi sonorizare moderna la Arta, in primul rand sper ca nu se va inchide, pentru ca trebuie sa fie o cinema si pentru iubitorii de filme cu bani mai putini!”
Si totusi cum te faci proiectionist de filme?
„Scoala speciala nu exista – spune Mircea Moldovan -, dar se poate invata daca ai ambitie si te pricepi cat de cat la tehnica! Trebuie sa inveti sa folosesti echipamentul si sa-ti placa filmele!
„Luminile se sting in sala. Incepe proiectia unui film istoric, „Elizabeth: Epoca de aur, productie din 2007 in regia lui Shekar Kapur cu Jordi Molla, Aimee King.
Zumzetul proiectoarelor sparge linistea…ziua de munca a proiectionistilor continua.
Erika MARGINEAN
februarie 2008
PS.
Unul din cinematografele unde au lucrat protagoniștii articolului de mai sus, nu mai există. Cinema ARTA -închisă, apoi redeschisă publicului cu un spațiu complet renovat, cu filme și activități culturale, are o echipă dedicată, din care lipsește Eva neni!
Cinema City – găzduiește 8 săli de proiecție cu aer condiționat, cu o capacitate totală de 1465 de spectatori; 5 săli fiind 3D și 3 săli 2D.
Cineplexx – este cel mai nou multiplex din oras, dotat cu cele mai avansate tehnologii de imagine si sunet din lume: Dolby Atmos, RealD Silver Screen si proiector cu laser.
