Etichete

, , ,


În cursul unei zile, de dimineața până seara producem deșeuri. Ambalajul cafelei tocmai se golește, ai de aruncat pachetul de hârtie și staniol. Se face cafeaua, ai o porție de zaț. Tai câteva felii de pâine-faci firimituri. Desfaci un iaurt, o sana, rămân recipiente de plastic.

S-a golit sticla de apă minerală după ce-ți torni un pahar de apă. Rola de la prosopul de hârtie, plicul de la factura de curent, reclama de la supermarket sunt de aruncat.

Cureți niște fructe pentru un fresh-rămân cojile de aruncat. Cureți legumele pentru ciorbă-alte coji de aruncat. Papucii de casă nu merită reparați, cu talpa dezlipită sunt buni de aruncat.

Sacul de la aspirator-a strâns niște praf de aruncat. Medicamente expirate. Bună întrebare: unde să le predai că nu se pot arunca la gunoi. La fel trebuie să găsești magazinul care colectează bateriile uzate.

Electrocasnicele vechi sunt colectate din când în când, până atunci …pe hol, în casa scării sau în pivniță vor ocupa locul.

În trecutul nu prea îndepărtat existau gropi de gunoi-care erau niște munți de gunoi, care se și aprindeau periodic, poluând regulamentar cu fumul înecăcios, negru, gros, greu de stins și emanând un parfum corespunzător.

Apoi au început să apară indicațiile despre colectarea selectivă a deșeurilor. Au înflorit afacerile cu reciepiente colorate, după ce achiziționarea sticlelor și borcanelor a căzut în uitare.

Ca de obicei, în entuziasmul general iar am pus căruța înaintea cailor…am adunat conștiincioși hârtia, plasticul, metalul separat, apoi le-am dus în același loc la grămadă!

Afacere bănoasă gunoiul, dar banii nu au miros!

De aici povestea fără sfârșit a colectării selective a deșeurilor. Selectiv la propriu. De aici se ridică gunoiul, acolo poate să mai aștepte și tot așa. Tariful crește, lucrătorii fac greve, se reziliază contracte, pleacă și revin firme.

Azi -mâine sunt mai multe containere decât blocuri în cartier, mai frumos colorate decât chiar blocurile. Sunt inscripționate și de dragul celor mai slab pregătiți au și desene explicative pe ele…Ingenioasă mișcare! E clar că cele mai multe deșeuri provin din bucătărie, deșeuri menajere, mai ales iarna, rămân mai puține PET-uri, CD-uri, sau cizme de aruncat. Ce contează? Când un astfel de container costă o mie de lei bucata…mai contează cine, când și cu ce le va umple? Și mai ales, cine le va goli?