Etichete

, , , , , , , ,


Clujeanul Marius Balo, stabilit în 2010 în China, în martie 2014 a fost arestat pentru fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari. Timp de doi ani și jumătate a fost în arest preventiv în arestul Poliției Districtuale din Beijing. Într-un fel de cușcă de 16mp a stat alături de alți 12 arestați preventivi, dintre care niciunul nu vorbea engleza. În încăpere nu exista mobilier, dormeau pe jos, pe niște pături ce purtau diferite pete și mirosuri.

  • ”Nu am ieșit deloc afară, nu am văzut lumina soarelui în tot acest timp, nu am putut să contactez pe absolut nimeni și nu am știut în nici un moment ce se va întâmpla cu mine. Voi fi eliberat mâine sau voi primi pedeapsa cu moartea și voi fi împușcat în curtea din spate? Ei deliberat nu îți spun nimic pentru ca să trăiești în fiecare moment cu acea presiune imensă care să te aducă eventual în situația în care să recunoști ceea ce vor ei sa recunoști. Pentru că doar asta contează, confesiunea acuzatului”.

Inițial amenințat cu moartea, Balo a fost condamnat la opt ani de detenție și întemnițat la Shanghai. Prin avocații săi a cerut să fie transferat într-un penitenciar din România, știind că pedeapsa lui se poate tripla dacă judecătorului chinez i se va părea că nu ”s-a reformat”. Transformarea aceasta însă presupunea renunțarea chiar la credința sa ortodoxă, Balo fiind absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca.

  • ”Ne trezeam la 6:30. Urma micul dejun care consta în orez fiert in apă și o chiflă crescută la abur de mărimea unei cărți de credit. Apoi începea munca întreruptă doar de masa de prânz, orez din nou cu legume în zilele bune, în zilele mai puțin bune orez cu iarbă. La ora 17 venea cina, din nou orez cu ridichi sau cu castraveți. Mai prindeai și o bucățică de carne însă mai rar și oricum nu vroiai să o mănânci că poate era de câine sau de șobolan. Seara la ora 21 erai închis în cameră”, a descris clujeanul metoda de reformare.

Sursa foto: facebook Marius Balo